Glas Javnosti

VIŠE NEGO RANIJE: U saobraćaju u 2022. stradale 553 osobe, svaka četvrta bila mlađa od 30

Hronika
Autor: Glas javnosti

Na sednici Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima, predsedavajući ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, rekao je da su prošle godine, i pored intenzivnih kontrola i preventivnog rada saobraćajne policije, na putevima u Srbiji stradale 553 osobe, što je povećanje u odnosu na 2021. godinu.

Na sednici Tela čiji su članovi ministri svih relevantnih ministarstva i čiji je zadatak da unapredi bezbednost saobraćaja Gašić je ukazao da nisu dostignuti ciljevi zacrtani strategijom bezbednosti saobraćaja.

„Trendovi smanjenja posledica saobraćajnih nezgoda sporiji su od željenih, a dosadašnji rezultati nam ne daju za pravo da budemo zadovoljni“, rekao je ministar Gašić i ukazao da se to posebno odnosi na broj stradalih osoba, upotrebu sigurnosnog pojasa na zadnjem sedištu, prekoračenja brzine i upotrebe zaštitnih sistema za decu, saopštio je MUP, piše N1.


Ministarka pravde Maja Popović, koja je član ovog Tela, navela je da će Ministarstvo pravde sveobuhvatno i ozbiljno razmotriti sve predloge koje se odnose na pooštravanje kaznene politike u ovoj oblasti i predložiti najbolja zakonska rešenja u cilju poboljšanja trenutnog stanja.

Ipak, kako je istakla, samo pooštravanje kaznene politike ne može rešiti probleme, zbog čega je neophodno dodatno raditi na podizanju svesti svih učesnika u saobraćaju, kao i na najširoj prevenciji.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević, predstavljajući izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja na putevima za 2022. godinu, precizirao je da su se dogodile 33.233 saobraćajne nezgode u kojima su poginule 553 osobe.

Lakićević je naveo da je u odnosu na 2021. godinu broj saobraćajnih nezgoda smanjen za četiri odsto, što ohrabruje, ali da nikako ne možemo biti zadovoljni činjenicom da je broj poginulih povećan za šest odsto.

„Posebno zabrinjava da je prošle godine na putevima u Srbiji poginulo 13 dece, kao i podatak da je svako četvrto lice koje je poginulo u saobraćajnim nezgodama mlađe od 30 godina“, kazao je Lakićević.


Naglasio je da je saobraćajna policija tokom prošle godine dala svoj maksimum u kontroli saobraćaja, otkrila više od 1,3 miliona prekršaja, što je najveći broj otkrivenih prekršaja od 2009. kada je donet Zakon o bezbednosti saobraćaja.

Precizirao je da je među otkrivenim prekršajima 195.000 bilo zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa, a više od 63.000 zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

„Isključivo represivne mere ne mogu da daju pozitivno stanje bezbednosti saobraćaja. Neophodan je aktivan doprinos svih subjekata, porodice, predškolske ustanove, škole, ministarstava, agencija. Punim doprinosom svih stvorićemo uslove da podignemo bezbednost saobraćaja na viši nivo i približimo se razvijenim zemljama Evrope“, kazao je načelnik Uprave saobraćajne policije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR