Glas Javnosti

Mitologija o buljavom starcu koji šeta noću i napada ljude: Žene u strahu

Život
Autor: Glas javnosti

Smatra se da aveti lutaju svetom duže vremena nakon smrti, te da se ponekad vraćaju u svet živih sa nekim nerešenim poslom ili ciljem

Naš narod stvorio je veoma bogatu mitologiju koja potiče još iz slovenskih vremena, a bića u koja se verovalo nekada su bila dobra a nekada zla.

Ako bi trebalo da izaberemo jedno od najpoznatijih bića sa tamne strane, to bi sigurno bila avet.

Avet je misteriozno biće iz narodnih predanja koje se često povezuje sa duhovima preminulih ljudi. Smatra se da aveti lutaju svetom duže vremena nakon smrti, te da se ponekad vraćaju u svet živih sa nekim nerešenim poslom ili ciljem.

U većini priča, aveti se pojavljuju iznenada i nestaju bez traga, a često se povezuju sa starim, napuštenim mestima, kao što su dvorci, groblja ili zabačene kuće. Ljudi se često plaše aveti jer ih doživljavaju kao nepoznate i neprijateljske entitete.
U nekim krajevima Srbije i danas postoje verovanja u ovo biće, naročito među stanovnicima Šumadije, zapadne Srbije i Vojvodine.

Što se tiče naše mitologije, postoje različiti opisi aveti koji variraju po različitim krajevima Srbije. Tako se u Gruži verovalo da je avet duh starca sa dugom belom bradom i buljavim očima iz kojih sevaju varnice. Ali ono što im je zajedničko jeste to da se avet pojavljuje noću i svojom pojavom izaziva strah kod ljudi.


Veruje se da se ova bića najčešće mogu sresti tokom tzv. nekrštenih dana (od pravoslavnog Božića do Bogojavljenja), kad su i najopasnija po ljude. 

Kao zaštitu od aveti narod je nosio beli luk u džepu, jer se verovalo da će ih tako one zaobići.

Zanimljivo je i to da su početkom 20. veka u okolini Kragujevca žene uveče vezivale svoje čarape i suknje koje skinu kako ih aveti ne bi noću uzimale i oblačile.

Inače, u aveti se veruje ne samo u Srbiji već i u čitavom regionu, a naročito u Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. U svakoj od ovih država postoje i običaji, ali i različiti opisi ovih utvara, a zajedničko im je to da se radi o prikazama mrtvih koji lutaju i noću plaše ljude.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR