Glas Javnosti

ZASTRAŠIVANJE SRBA: Počinje prvo suđenje u odsustvu optuženima za navodne ratne zločine na Kosmetu

Vesti
Autor: Glas javnosti

U Posebnom odeljenju Osnovnog suda u ponedeljak se očekuje početak prvog suđenja u odsustvu.

Optužen je Čedomir Aksić koji se tereti za navodne ratne zločine koje je navodno počinio od januara do maja 1999. godine.

Specijalno tužilaštvo je 4. maja 2023. godine objavilo da je protiv Aksića podiglo optužnicu za ratne zločine i da je novina ovog slučaja da će se sudski proces odvijati bez prisustva optuženog.

Tako nešto je predviđeno i dozvoljeno novim Zakonikom o krivičnom postupku, tačnije članom 303 kojim se predviđaju suđenja u odsustvu iu slučajevima kada se optuženi odriče prava da prisustvuje sudskim raspravama.

Međutim, za ovakvu okolnost predviđeno je da sud pod čijom se presudom nalazi određeni krivični predmet, mora održati ročište na kojem će odlučiti da li je zahtev optuženog za vođenje sudskog postupka u njegovom odsustvu osnovan.


Jutjub

Dalje se navodi da se suđenje može održati i u odsustvu optuženog, a da nikada nije bio prisutan u krivičnom postupku koji se protiv njega vodi, ali da se to može desiti samo kada tužilaštvo i sud imaju sva sredstva za obezbeđenje optuženog u postupku.

Pored optužnice protiv Aksića, Specijalno tužilaštvo je 2. maja 2023. godine podiglo optužnicu protiv D.R., za nasilje tokom rata na Kosovu, 19. maja 2023. godine podignuta je optužnica protiv G.P., takođe za nasilje tokom rata u Kosova, dok je 10. jula 2023. godine podignuta optužnica protiv I.B., za ratne zločine na Kosovu i Metohiji.

Zatim je 14. septembra 2023. godine podignuta optužnica protiv I.R. i D.D., za nasilje tokom rata na Kosovu, a 2.10. 2023. godine podignuta je optužnica protiv M.J., takođe zbog nasilja tokom rata na Kosovu. Za sve ove predmete predloženo je suđenje u odsustvu.



Glas javnosti/Teve1/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR