Glas Javnosti

UŽASAN TEROR NAD SRBIMA: Ponovo zapaljena povratnička kuća Ranka Janačkovića kod Vučitrna (VIDEO, FOTO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

U Novom Selu Mađunskom kod Vučitrna ponovo je zapaljena povratnička kuća domaćina Ranka Janačkovića saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koja je uptila zahtev međunarodnoj zajednici da osigura bezbednost porodici Janačković i ozbiljno shvati teškoće sa kojima se suočavaju srpske porodice na Kosovu i Metohiji.

"Ovo srpsko selo potpuno je popaljeno 1999. godine i odatle su svi Srbi proterani. Porodica Janačković koja se iselila u Prilužje uspela je da na svojoj dedovini dobije povratničku kuću, ali je ona po drugi put zapaljena ubrzo nakon gradnje. Jučerašnji požar treći je put kako se ovoj čestitoj porodici, koja ne želi da proda svoje imanje Albancima, pali kuća u koju su želeli da se vrate", navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije poručuju da se iza ovog incidenta krije namera da se porodica Janačković protera sa svoje rodne grude.



"Nema sumnje da se iza ovog varvarskog i necivilizacijskog čina krije namera ekstremista da vatrom i nasiljem proteraju Janačkoviće sa njihove rodne grude, koju ne žele da otuđe, već naprotiv kao domaćinska porodica žele da rade, grade i žive na svojoj zemlji koju i dan danas obrađuju i od toga žive", ukazuju iz Kancelarije za KiM.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju i predsednik Privremenog organa u kontaktu su sa porodicom Janačković koja broji sedam članova i u dogovoru s njima pomoći im da "stanu na noge".



Uputili su zahtev i međunarodnoj zajednici da osigura bezbednost porodici Janačković i ozbiljno shvate teškoće sa kojima se suočavaju srpske porodice na Kosovu.

"Takođe, zahtevamo od međunarodne zajednice da osigura bezbednost porodici Janačković i da atak na njih ne bude samo puka crtica u njihovim izveštajima već da najozbiljnije shvate svu teskobu i nedaće s kojima se ova, ali i ostale pre svega srpske povratničke porodice suočavaju i da se konkretno angažuju da im osiguraju opstanak", poručuju iz Kancelarije.

Podsećaju da je početkom jula zapaljena i povratnička kuća Svetislava Jozića u selu Veriće u opštini Istok, što sve, kako ističu, govori o planskom i sistematskom napadu albanskih ekstremista na srpske povratnike, koji su i dan danas najosetljivija, najugroženija i najranjivija kategorija. 




Glas javnosti/Kosovo onlajn

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR