Glas Javnosti

U Srbiji od 2019. godine izrečeno osam kazni doživotnog zatvora: Svi su muškarci

Vesti
Autor: Glas javnosti

Od osam izrečenih presuda, tri su pravosnažne, dok je četvrtu služio Ninoslav Jovanović, koji je prošle godine preminuo

U Srbiji je od 2019.godine, kada je uvedena kazna doživotnog zatvora, izrečeno osam takvih kazni za najteža krivična dela, mahom zbog brutalnih ubistava i silovanja.

Od osam izrečenih presuda, tri su pravosnažne, dok je četvrtu služio Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin koji je prošle godine preminuo u zatvoru. 

Jovanoviću, inače višestrukom povratniku, izrečena je prva kazna doživotnog zatvora zbog otmice i zlostavljanja 12-godišnje devojčice.

Druga doživotna kazna zatvora presuđena je Crnogorcu Dejanu Daboviću zbog ubistva devojke i on se nalazi na izdržavanju te kazne, dok je treća prvostepena presuda izrečena Radomiru Blagojeviću, jer je ženu ubio na taj način što ju je zapalio živu, ali je Apelacioni sud tu presudu ukinuo i naložio da se suđenje ponovi.

Narednu kaznu doživotnog zatvora izrekao je Apelacioni sud u Kragujevcu, kada je preinačio prvostepenu presudu i osudio Virđinela Jovanova zbog pokušaja silovanja i ubistva 86-godišnje bake i on se nalazi na izdržavanju kazne.

Sa druge strane, Apelacioni sud u Novom Sadu je preinačio prevostepenu presudu Višeg suda u tom gradu kojom je 84-godišnji Miloje J. bio osuđen na doživotnu kaznu zatvora za obljubu 8-godišnjeg dečaka, i pravosnažno ga osudio na 20 godina.

Apelacioni sud u Beogradu nedavno je preinačio prvostepenu presudu i Branislava Muratagića, koji se nalazi na izdržavanju kazne, pravosnažno osudio na kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva vlasnika menjačnice Dejana Pantelića.

Goran Džonić je nedavno prvostepeno osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva tročlane porodice Đokić, a u Vranju je na istu kaznu zatvora osuđen Dejan Pavlović zbog ubistva supruge.

Neki od najpoznatijih osuđenika koji služe kazne zatvora od 40 godina, što je do 2019. godine bila maksimalna kazna zatvora su Milorad Ulemek Legija zbog atentata na Zorana Đinđića, Ivana Stambolića i ubistva na Ibarskoj magistrali, i Radomir Marković zbog umešanosti u ubistvo četvorice funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali i za pokušaj ubistva Vuka Draškovića.

U ovu grupu osuđenika spadaju i ubica premijera Đinđića Zvezdan Jovanović i pripadnik zemunskog klana Sretko Kalinić zbog više ubistava. 

Pored pripadnika zemunskog klana i drugih organizovanih kriminalnih grupa, neki od najpoznatijih osuđenika na 40 godina su Mališa Jevtović koji služi kaznu zbog silovanja i ubistva trogodišnje devojčice, Vladica Rajković zbog silovanja i ubistva trogodišnje devojčice, Darko Kostić zbog silovanja i ubistva 14-godišnje devojčie, Dragan Đurić zbog ubistva 15-godišnje Tijane Jurić, Dragan Nikolić Čombe zbog ubistva 13-godišnje devojčice i silovanja druge devojčice.

Prvostepenu maksimalnu kaznu prošle godine u julu dobio je i Zoran Marjanović zbog svirepog ubistva supruge, pevačice Jelene Marjanović, koji u pritvoru čeka odluku Apelacionog suda po žalbama svojih branilaca.

Glas javnosti U01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR