Glas Javnosti

STRAŠAN TEROR ALBANACA: Zapaljena kuća srpskog povratnika u Belom Polju kod Peći (VIDEO, FOTO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Kuća povratnika Blagoja Pavlovića, koji je preminuo pre dva meseca, izgorela je u požaru koji je izbio sinoć posle 22 časa u selu Belo Polje pored Peći.

Požar je uznemirio povratnike koji su se okupili u blizini objekta. Na lice mesta izašla je tzv. kosovska policija, a vatrogasci su pokušali da ugase požar.

Uzrok požara za sada nije poznat. Okupljeni građani izjavili su novinaru Radio Goraždevca da su se čule dve eksplozije ali im nije potpuno jasno da li su one prethodile požaru ili su usledile nakon što se požar razbuktao.


Sudeći prema snimcima sa lica mesta požar je zahvatio veći deo krova koji je izgoreo. 

U Belom Polju kod Peći živi petnaestak povratnika od kpojih je petoro dece. Prvi povratnici su se vratili 2003. godine.



Kancelarija za Kosovo i Metohiju navela je da su meštani povratničkog sela Belo Polje kod Peći uznemireni, nakon što je u kući povratničke porodice Pavlović izbio požar, jer, kako ističu, postoje osnovane sumnje da je požar podmetnut.

"Meštani ove povratničke sredine uznemireni su ovim incidentom, jer postoje osnovane sumnje da je požar na kući podmetnut, budući da je imovina porodice Pavlović u prošlosti već dva puta paljena, a da se porodica mesecima unazad suočava sa pritiscima da imanje proda lokalnom Albancu", navode iz Kancelarije. 

Kako su dodali, na nedavno preminulog Blagoja Pavlovića i njegovu suprugu, koja i danas živi na svom imanju u Belom Polju, lokalni Albanci vršili su stalni pritisak da prodaju imovinu, što su oni uporno odbijali da učine, rešeni da ostanu i opstanu na svom ognjištu.  


(Printscreeen Kancelarija za Kosovo i Metohiju)

Vlasnica u trenutku izbijanja požara nije bila u kući, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju pomoći će da se sanira šteta na objektu. 

"Nasilje nad srpskim narodom, posebno povratnicima koji su najranjivija kategorija, budući da žive u malim zajednicama i često u neprijateljskom okruženju, postalo je gotovo svakodnevna pojava na Kosovu i Metohiji, a cilj je potpuno uklanjanje Srba i brisanje tragova srpskog postojanja sa tih prostora", dodaje se u saopštenju.

Iz Kancearije za Kosmet zahtevaju od međunarodne zajednice na pojača prisustvo u većinski srpskim sredinama. 


(Printscreeen Kancelarija za Kosovo i Metohiju)

"I ovim povodom, zahtevamo od međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji da pojačaju prisustvo u većinski srpskim sredinama, posebno u izolovanim povratničkim zajednicama, jer u ovome trenutku to je jedino što može da odvrati nasilnike i ekstremiste od nasrtaja na Srbe i njihovu imovinu.

O ovom incidentu, kao i svim drugim problemima i teškoćama sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji, informisaćemo međunarodne instance, jer muke i patnja kojima su izloženi Srbi na Kosovu i Metohije ne smeju i neće biti gurnuti pod tepih", navodi se u saopštenju Kancelarije za Kiosovo i Metohiju.

Glas javnosti/Radio Goraždevac/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR