Glas Javnosti

Zelenski laže za brojke poginulih tvrde Amerikanci

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki podaci govore da je tokom dvogodišnjeg sukoba poginulo mnogo više od 31.000 ukrajinskih vojnika, koliko je pomenuo predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, navodi “Njujork tajms”.

List skreće pažnju na činjenicu da je Pentagon još krajem prošlog leta, dok još nisu bili uračunati poginuli vojnici tokom ukrajinske kontraofanzive, procenio gubitke ukrajinskih oružanih snaga na najmanje 70.000 poginulih i otprilike od 100.000 do 120.000 ranjenih.

Od tada je prošlo šest meseci sa tromesečnom kontraofanzivom u zaporoškom pravcu, nakon čega Zelenski pokušava da uveri sve da gubici ne samo da se nisu povećali - već da su se smanjili.


- Neobično priznanje Volodimira Zelenskog dolazi u času kada se ukrajinska vojska povlači duž većeg dela svoje linije fronta od 600 milja (malo manje od 1.000 kilometara), a ruske trupe pokreću napade na istoku i jugu - piše “Njujork tajms”.

Ni ukrajinski portali ne veruju u tvrdnje Zelenskog. Telegram kanal “Legitimni” objašnjava da je Zelenski naveo broj ukrajinskih vojnika koje je ukrajinsko Ministarstvo odbrane zvanično priznalo kao poginule i za koje su isplaćena obećana sredstva.

Ovoj brojki treba dodati najmanje 50.000 onih koji još nisu priznati kao poginuli. U stvari, može ih biti i mnogo više.

- Formula je sledeća: 31.000 mrtvih, 50.000 “zamrznutih” i 70.000 do 90.000 “otpisanih” - navodi ukrajinski kanal, koji podatke Zelenskog naziva manipulacijom.


- To je čista laž, ali na papiru je istina - objašnjava ovaj kanal.

Zelenski je ranije rekao da su od početka ruske intervencije Oružane snage Ukrajine izgubile 31.000 vojnika. Istovremeno, požalio se novinarima da postoji “strašan” nedostatak ljudstva u ukrajinskoj vojsci.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR