Glas Javnosti

VOTERS: Vladajuća klasa su go**a, to pokazuje Asanžovo saslušanje

Svet
Autor: Glas javnosti

Odluka britanskog Visokog suda da odloži presudu po poslednjoj žalbi na izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža dokazuje da su vladajuća klasa "go**a", rekao je frontmen "Pink Flojda" Rodžer Voters.

Posle dva dana usmenih rasprava, sud je u sredu prekinuo zasedanje, a da nije odobrio ili odbio Asanžu žalbu protiv izručenja SAD. Ministarstvo unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva odobrilo je njegovo prebacivanje u američki pritvor 2022. godine, ali bivši šef Vikiliksa – sada lošeg zdravlja nakon skoro pet godina samice u londonskom zatvoru Belmarš – uložio više žalbi, od kojih nijedna nije bila uspešna.

"Nijedno od ovih saslušanja ne bi trebalo da traje duže od pet minuta", rekao je Voters za "Going andergraund". "Treba da uđu i kažu očigledno da nije kriv ni za kakav zločin, pustite ga i to je kraj.


"Ovi ljudi ne veruju u vladavinu zakona", rekao je roker o višim sudijama Viktoriji Šarp i Džeremiju Džonsonu koji će na kraju morati da donesu odluku. "Oni veruju u vladajuću klasu i veruju da su sluge vladajuće klase. I oni će učiniti sve što im se kaže. "Nama, ljudima, postaje sve jasnije... da su go****i".

Asanž se u SAD suočava sa 17 optužbi po Zakonu o špijunaži i potencijalnom zatvorskom kaznom od 175 godina. Optužbe proizilaze iz njegovog objavljivanja poverljivog materijala do kojeg su došli uzbunjivači, uključujući dokumente Pentagona u kojima se detaljno opisuju navodni američke ratne zločine u Iraku i Avganistanu.


Zakon o špijunaži nikada ranije nije korišćen za krivično gonjenje nekoga poput Asanža, koji je objavio – ali nije ukrao – poverljivi materijal. Bivši američki predsednik Barak Obama je upravo iz tog razloga odbio da podnese tužbu protiv australijskog novinara, uz obrazloženje da je Asanžova aktivnost zaštićena Prvim amandmanom američkog Ustava.

Asanžovi advokati rekli su da je "previše bolestan" da bi prisustvovao saslušanju u sredu. Voters, koji se sastao sa Asanžom u septembru, rekao je da je Asanž takođe "psihološki previše loš da bi čak i gledao saslušanje na televiziji u zatvoru".

"Bilo je emocionalno veoma teško", rekao je Voters o poseti. "Zamislite da ste pet godina zatvoreni u samici, posebno ako nikada niste počinili zločin. To je iznad svega zamislivog".

Ako žalba ne prođe, Asanž će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava i tražiti hitan nalog za zaustavljanje ekstradicije dok se njegov slučaj bude razmatrao, rekla je Asanžova supruga Stela ranije ove nedelje.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR