Glas Javnosti

Vanredno stanje u afričkoj državi zbog droge od ljudskih kostiju: Zavisnici kopaju grobove (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Supstanca o kojoj je reč, "kuš", mešavina je hemijskih supstanci koje uključuju marihuanu, fentanil i tramadol

Sijera Leone je proglasila "nacionalnu vanrednu situaciju zbog zloupotrebe droga“ usred poziva zdravstvenih službi i lokalnih zajednica da zaustave širenje sintetičke droge koja navodno sadrži ljudske kosti i koja je dovela do stotina smrtnih slučajeva.

Supstanca o kojoj je reč, "kuš", mešavina je hemijskih supstanci koje uključuju marihuanu, fentanil i tramadol. Ona izaziva veliku zavisnost i veoma je jeftina, a ima slične efekte kao i kanabis. Širi se zemljom godinama i navodno je uzrokovala brojne smrti od otkazivanja organa i mentalnih poremećaja, uključujući trajno oštećenje mozga.

U obraćanju naciji u četvrtak uveče predsednik Julijus Maada Bio je rekao je da je "njegova svečana dužnost" da proglasi vanredno stanje u zemlji zbog zloupotrebe droga.

- Naša zemlja se trenutno suočava sa egzistencijalnom pretnjom zbog razornog uticaja droga i zavisnosti od droga, posebno razornog sintetičke droge kuš - naveo je on, dodajući da je među korisnicima "porastao broj smrtnih slučajeva“. Nema zvaničnog broja smrtnih slučajeva za korisnike droge, ali prema izveštaju BBC-ja koji se poziva na izvor iz medicinske sfere, poslednjih meseci nekoliko stotina korisnika kuša, uglavnom mladih, umrlo je u prestonici Fritaunu. Jedina psihijatrijska bolnica u zemlji izvestila je da je između 2020. i 2023. godine broj prijema povezanih sa kušom skočio za skoro 4.000 odsto i dostigao 1.865 ljudi. 

 

Sastojci koji ulaze u kuš nisu uvek isti, ali prema izveštajima, ponekad sadrži mlevene ljudske kosti, iako je svrha toga nejasna. Nedavni porast upotrebe naveo je vlasti u Fritaunu da postave policijske straže na grobljima kako bi ih zaštitili od zavisnika koji kopaju grobove da bi imali više droge, navode mediji.

Bio je u obraćanju rekao da će vlada formirati radnu grupu koja će nadgledati prevenciju zloupotrebe droga, lečenje zavisnika, kao i podršku socijalnim službama i sprovođenje zakona i angažovanje zajednice u zemlji u vezi sa prodajom i upotrebom kuša i drugih droga. Takođe je napomenuo da će vlasti pojačati rad na razbijanju mreža trgovine drogom.

Lokalni organi za sprovođenje zakona zaplenili su dva kontejnera sa kušom u prestonici ranije ove nedelje, a uhapšeno je sedam osumnjičenih trgovaca drogom.


Glas javnosti /D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR