Glas Javnosti

UTAJA POREZA! Italija zaplenila 780 miliona evra prihoda od evropske filijale "Airbnb"

Svet
Autor: Glas javnosti

Italijanski sudija naložio je zaplenu 779,5 miliona evra od evropske filijale Erbnb-a i trojice bivših zvaničnika kompanije u istrazi o mogućoj utaji poreza, saopštilo je tužilaštvo u Milanu.

Državni tužioci sumnjaju da Erbnb nije naplatio iznajmljivačima smeštaja porez od 21 odsto i uplatio iznose italijanskim poreskim vlastima, kao što je propisano zakonom iz 2017, navodi se u saopštenju objavljenom u ponedeljak.


Sumnja se da Erbnb nije plaćao poreske obaveze od 2017. do 2021. godine, a pod istragom su tri osobe koje su u tom periodu bile na rukovodećim pozicijama u kompaniji.


„Erbnb Ajlend je u aktivnim razgovorima sa italijanskim poreskim vlastima od juna 2023. kako bi se rešio ovaj problem“, rekao je portparol kompanije.


Kompanija je "iznenađena i razočarana" odlukom o zapleni, dodao je on, navodeći da su poslovali u skladu sa zakonom. Erbnb je pokušao da ospori italijanski zakon iz 2017. godine pred Evropskim sudom, koji je presudio u korist italijanske vlade.

Vlada premijerke Đorđe Meloni planira da pooštri naplatu poreza za kratkoročni zakup nekretnina i najavljuje povećanje poreske stope sa 21 na 26 odsto za stanodavce koji nude više nekretnina na tržištu.


Glas javnosti/I01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR