Glas Javnosti

SPASIO OD ŽEĐI DECU AFRIKE! – Inspirativna priča o humanom dečaku i njegovoj pomoći stanovnicima Crnog kontinenta

Svet
Autor: Glas javnosti

Priču o dečaku koga je duboko zabrinulo saznanje da zbog nedostatka pijaće vode neka deca u Africi umiru od žeđi, i rešio da pomogne, čime je započeo dugogodišnji humanitarni rad, prenosimo sa društvenih mreža.

Ovo je dečak koji je ugasio žeđ pola miliona Afrikanaca. Njegovo ime je Rajan, rođen je u Kanadi u maju 1991. godine.

Kada je bio mali, u školi, sa šest godina, učiteljica im je pričala o tome kako deca žive u Africi. Potpuno dirnut saznanjem da neki čak i umiru od žeđi, iako je njemu bilo dovoljno da ode na česmu i popije čistu vodu, Rajan je pitao učiteljicu koliko bi koštalo da se voda odnese u Afriku, a ona je podsetila da postoji organizacija pod nazivom "WaterCan", koja bi mogla da pravi bunare za oko 70 dolara.

Kada je došao kući, otišao je pravo kod svoje majke Susan i rekao joj da mu treba 70 dolara da kupi bunar za afričku decu. Njegova mama je rekla da će dobiti novac za svoj težak rad, da ga zaradi, i dala mu je zadatke kojima je Rajan zarađivao nekoliko dolara sedmično.

Foto: Rajan, Printscreen Facebook

Konačno je skupio tih 70 dolara i otišli su do "WaterCan" gde su im rekli da je stvarna cena bušenja bunara 2.000 dolara. Susan je jasno stavila do znanja da mu ne može dati sav taj novac, ali Rajan se nije povukao i obećao je da će se vratiti sa 2.000 dolara.

Nastavio je da obavlja poslove u komšiluku i skuplja novac, čime je zarazio i njegovu braću, komšije i prijatelje, koji su počeli da pomažu dok ne skupi potreban novac. A u januaru 1999. godine bunar je izbušen u jednom selu u severnoj Ugandi.


Kada je bunar bio spreman Rajanova škola je počela pomagati i stupili su u kontakt sa školom pored bunara. Tako je Rajan upoznao Akanu: mladića koji se borio da uči svaki dan. Rajan je očaran zamolio svoje roditelje da otputuju kako bi upoznao Akanu i 2000. godine stigao je u naselje, a dočekalo ga je stotine ljudi koji su formirali koridor i uzvikivali njegovo ime.

"Znaju i kako se zovem?" Rajan je iznenađen pitao vodiča.

"Svi koji žive 100 kilometara okolo znaju." on je odgovorio.


Danas Rajan ima 33 godine, ima vlastitu fondaciju i otvorio je preko 400 bunara u Africi. On je zaslužan i za pružanje obrazovanja i učenje domorodaca da brinu o bunarima i vodi. Dok prolazimo kroz toliko uzaludnih stvari, ništa nije poštenije od odavanja zahvalnosti heroju.

Korisnici društvenih mreža imali su mnogo pohvalnih reči za Rajana. Navodimo neke od komentara, među kojima je bilo i onih sa kritičkim osvrtom na situaciju u Srbiji:

Neka te sreća i zdravlje prate na svakom koraku. Takav treba da bude predsednik države.

Ima dobrote puno, samo što zlo ima bolji marketing.

Živ bio i iskopao još sto bunara.

Anđeo

Da je takvih mnogo više.

Lako je njemu bilo da spasi od žeđi Afriku. Čik da to uradi u Zrenjaninu. Nema šanse!?

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR