Glas Javnosti

RUSIJA PRVI PUT ISKORISTILA MOĆNI PROJEKTIL: Rakete koje lete 10.000 kilometara na sat

Svet
Autor: Glas javnosti

Ukrajinski forenzičari saopštili su da je Rusija nedavno u napadu prvi put koristila novi projektil Cirkon!

Stručnjaci Кijevskog naučno-istraživačkog instituta za forenzičko veštačenje (КNIISE), navodi BBC, sproveli su studiju o projektilima koje su ruske trupe upotrebile za napad 7. februara 2024. godine.


- Rusi su prema preliminarnim informacijama zapravo koristili projektil 3M22 Cirkon. O tome svedoče oznake na delovima i ostacima, identifikacija komponenti, delova i karakteristika vrste oružja - rekao je direktor КNIISE Aleksandar Ruvin.

Laserske oznake 3M22 su navodno pronađene na ostacima rakete. Među ostacima pronađeni su i elementi koji su karakteristični upravo za raketu tipa 3M22 Cirkon. Delovi i delovi mlaznog motora i upravljačkih mehanizama imaju specifične oznake.


Za sada nije poznato gde je Cirkon navodno upotrebljen odnosno gde su pronađeni ostaci.

ŠTA JE 3M22 CIRKON?

3M22 Cirkon je protivbrodska hipersonična krstareća raketa sa navedenim dometom do 1.500 km i brzinom do 8-9 Maha. Stavljena je u upotrebu u Rusiji u januaru 2023. godine. Raketa neverovatne brzine je jedno od najnovijih dostignuća ruske raketne tehnologije koju Moskva pozicionira kao ozbiljnu pretnju zapadnim armijama.


Za razliku od Кinžala, koji se lansiraju iz aviona, Cirkoni su razvijeni za raspoređivanje na brodovima i podmornicama uz moguću adaptaciju na zemaljske lansere. To proširuje njihove mogućnosti primene.

Nema mnogo otvorenih informacija o projektilima Cirkon i njihovim tačnim taktičko-tehničkim karakteristikama. KNIISE navodi da se sada proučava sastav metala iz fragmenata tela rakete i termoizolacionih materijala.


Glas janosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR