Glas Javnosti

POŽAR NA SVETOJ GORI: Vatra progutala deo velike svetinje (VIDEO, FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Vatrena buktinja je progutala deo manastira Kutlumuš koji pripada skitu Svetog Pantelejmona.

Kako se navodi, požar koji je izbio u nedelju, progutao je jednu Svetu keliju Bogorodice Životvornog izvora.

Prve varnice unutar kompleksa manastira na Svetoj Gori buknule su u 9.40 i oglasila se uzbuna. Ubrzo je na teren izašlo pet vatrogasnih vozila sa 10 vatrogasaca. Na bezbedno je evakuisan jeromonah Teofilakt, koji se nalazio tu.

Vatra se brzo povećala i cilj je bio da se spreči da se proširi na susedne kelije, koje su bile veoma blizu i u kojima živi na desetine monaha. U borbi sa plamenom mnogi monasi iz susednih kelija koji su brzo pritekli u pomoć.

Kako pišu grčki mediji, zgrada kelije u sklopu manastira na Svetoj gori je skoro potpuno uništena.

Među ktitorima i car Dušan


Manastir se prvi put pominje 1169. godine. Gradio ga je vizantijski car Aleksije Komnin u KSII veku. Ime asocira na Turkmenistan i jednog od istoimenog potomaka vladara Kutlumuša I (umro 1063) iz maloazijske grane Turaka Seldžuka, koji je prihvatio hrišćanstvo. Kutlumuš je često tokom svoje istorije bio rušen i objavljen.


(Foto: Instagram)

U drugoj polovini 14. veka do tada skromni manastir je doživeo procvat. U nekoliko spisa spominju se izdašni ktitori: srpski car Dušan, carica Jelena (monahinja Jelisaveta), despot Jovan Uglješa i njegov tast kesar Vojihna, Vuk Branković. Kasnije je u manastiru boravio arhimandrit Gerasim Zelić.

Manastir se od 1988. godine, zajedno sa ostalih devetnaest svetogorskih manastira, nalazi na UNESKO listi svetske baštine u sklopu spomenika srednjeg veka ujedinjenih pod zaštićenom celinom Planina Atos.

Glas javnosti/V02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR