Glas Javnosti

Poljska htela da likvidira javne medije

Svet
Autor: Glas javnosti

U najnovijem razvoju političke situacije u Poljskoj, najviši sud zemlje odbacio je planove nove proevropske koalicione vlade o likvidaciji državne radio-televizije i novinske agencije.

Nova vlada, predvođena premijerom Donaldom Tuskom, tvrdi da su ovi medijski entiteti postali propagandni instrumenti prethodne desničarske administracije stranke Pravo i Pravda (PiS).

U svojoj presudi, Ustavni sud naglasio je izazove s kojima se suočava nova koalicija u pokušaju ukidanja politike prethodne vlade. Ministarstvo kulture brzo je proglasilo presudu nevažećom, tvrdeći da postoji nepravilnosti u imenovanju članova suda koji su postavljeni dok je PiS bio na vlasti.


Situacija je dodatno komplikovana jer Ministarstvo poziva na ranije rezolucije Evropskog suda za ljudska prava, osporavajući nezavisnost i nepristrasnost trenutnog sastava suda. Takođe, Ustavni sud je naglasio da odluke o javnim medijskim kućama treba da se zasnivaju na zakonu o radiodifuziji, a ne na zakonu o privrednim društvima, čime je proglasio nevažećom odluku ministra.


Ovaj sukob deo je šireg obrasca u kojem Tuskova vlada optužuje prethodnu administraciju PiS-a za postavljanje svojih pristalica u različite institucije tokom osmogodišnje vladavine. Evropska unija je reagovala zamrzavanjem sredstava namenjenih Poljskoj, tražeći od Tuskove vlade da poništi pravosudne reforme prethodne vlade kako bi se odblokirao novac.


Osim toga, ovaj sukob dodatno produbljuje pravnu konfuziju, a nije jasno kako će se situacija rešiti. Otpor prethodne administracije, predstavljene strankom PiS, i dalje je izražen, dok nova vlada nastoji uspostaviti demokratske standarde prema evropskim normama.

Glas javnosti/I01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR