Glas Javnosti

Poginuo Putinov kritičar

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruski pesnik Lev Rubinštajn, istaknuta figura sovjetske podzemne književne scene, preminuo je nekoliko dana nakon što ga je udario automobil, saopštila je njegova ćerka.

Rubinštajn se smatra jednim od pionira ruskog konceptualizma, avangardnog književnog pokreta koji je kritikovao zvaničnu doktrinu socijalističkog realizma tokom 1970-ih i 1980-ih.

„Moj otac, Lev Rubinštajn, preminuo je danas“, napisala je njegova ćerka Marija na blogu, a informaciju su preneli ruski mediji. Pesnik je stvorio sopstveni žanr, kombinujući poeziju i pozorište, zapisujući kratke rečenice na perforiranim kartama i izvodeći „pesničke karte“ na sceni.


Nakon raspada SSSR-a, Rubinštajn je postao poznat, a njegova dela su široko objavljivana. Bio je otvoreno kritičan prema ruskome predsedniku Vladimiru Putinu i redovno je protestovao protiv povećanja represije i kršenja ljudskih prava u Kremlju.

Nesreća se dogodila pre nedelju dana. Kada je Putin pokrenuo opsežni napad na Ukrajinu, Rubinštajn je potpisao otvoreno pismo zajedno s drugim poznatim piscima osuđujući „zločinački rat“ i „laži“ iz Kremlja. Rubinštajn nije uhapšen niti procesuiran tokom sukoba u Ukrajini, saopštila je organizacija za ljudska prava Memorijal.


„Njegova tragična smrt u januaru 2024. godine, uoči druge godišnjice katastrofe, deluje gorko simbolično“, dodali su. Sedamdeset šestogodišnjeg pesnika je 8. januara u Moskvi udario automobil, nakon čega je u kritičnom stanju prebačen u bolnicu.

Moskovsko odeljenje za saobraćaj saopštilo je da „vozač nije usporio” dok je Rubinštajn prelazio ulicu. Prema preliminarnim informacijama, osumnjičeni vozač je za 12 meseci napravio 19 saobraćajnih prekršaja, saopšteno je iz Odeljenja. Vlasti su pokrenule istragu o nesreći.




Glas javnosti/I01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR