Glas Javnosti

Narko karteli samo množe milione: Masovno kupuju bitkoine, a onda OVO rade s njima

Svet
Autor: Glas javnosti

Pažljivom analizom blokčejn lanca može se ući u trag gotovo svakoj transakciji, tvrde stručnjaci

Veoma važan način pranja novca od trgovine kokainom jeste kroz bitkoin transakcije. To je pokazala i proširena optužnica protiv Blaža Kadivca, brata vođe ćelije "kavčana" u Sloveniji, koji  ima važnu ulogu u prikrivanju porekla novca od trgovine drogom putem bitkoin transakcija. Iz dokaza, posebno iz "Skaj" komunikacije, proizilazi da su slovenački "kavčani" imali svoj bitkoin novčanik, kojim je upravljao upravo Blaž Kadivec.


Svima nam je poznato da kriptovalute poput bitkoina postoje samo u digitalnim novčanicima u virtuelnom svetu, pa ih je zbog toga jako teško pratiti. Veruje se da su nastale za potrebe ilegalne trgovine na Internetu, pa su na početku služile samo za kupoprodaju piratskih softvera. Kasnije su se odomaćile za trgovinu zabranjenom robom, a sada ih uglavnom koriste organizovane kriminalne grupe za pranje novca od krijumčarenja kokaina.

Prema podacima Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal, procenjuje se da se svake godine opere novac u vrednosti između 2 i 5 odsto globalnog BDP-a, odnosno između 800 miliona i dve milijarde američkih dolara. Veliki deo novca koji se pere se nalazi u gotovini. Sa porastom primene kripto valuta, plaćanje kripto valutama je postala popularnija opcija za pranje novca.


Cilj pranja novca je da se kreira takav lanac transakcija u kome se tok novca ne može pratiti do izvorišta. Ako se razmotri blokčejn tehnologija, na kojoj kripto valute zasnivaju svoj rad, jasno je da svaka transakcija ostavlja neizbrisiv trag, što pranje novca čini daleko težim i nepouzdanijim nego što se to na prvi pogled čini.

Pranje novca putem bitkoina se učinilo veoma zanimljivom idejom, ali se pokazalo da to i nije baš najbolji način. Stručnjaci, međutim, tvrde da svaka transakcija bitkoinom ostavlja trag zapisan u distribuiranoj glavnoj knjizi, što je karakteristika blokčejn tehnologije, tako da se ni jedan od zapisa, odnosno blokova u lancu, ne može neprimećeno izmeniti.


- Pažljivom analizom blokčejn lanca može se ući u trag gotovo svakoj transakciji. Pored toga, svaki bitkoin nalog ima ulaznu tačku, odnosno trenutak kada je korisnik prvi put otvorio kripto novčanik i kupio svoje prve bitkoine. Na taj način se osoba nedvosmisleno dovodi u vezu sa transakcijama učinjenim kripto valutama. Doduše, postoje takozvana miksališta koja pokušavaju da zametnu trag ko je od kupaca koliki iznos uplatio prodavcima, ali ni to nije potpuno anonimno. Izlazni iznosi se pažljivom analizom mogu upariti sa ulaznim iznosima bez obzira na slučajno raspodeljene identifikatore - objašnjava stručnjak za kriptovalute.

Istražitelji kreću od sumnjive transakcije "unazad“ odnosno analiziraju prethodne transakcije koje ih dovode do prvog ulaza u sistem bitkoina odnosno do samog vlasnika kripto valute. Proces može biti veoma dug i komplikovan dok rezultati nisu zagarantovani. Ipak, u velikom broju slučajeva, počinioci kriminalnih radnji bivaju otkriveni. Proces može trajati veoma dugo tako da mnogi počinioci bivaju uhapšeni i godinama kasnije.


Kriptovallute su potpuno legalno sredstvo plaćanja u današnje vreme u svetu, osim u državama koje ih zvanično još ne prihvataju. Uočeno je da kriminalci često koriste i bitkoin bankmate za pranje novca. Bitkoin bankomati omogućavaju svakome kupovinu bitkoina za novac, a kriptovalute se potom širom sveta mogu menjati za pravi novac ili trošiti na dark webu za kupovinu ilegalne robe poput droge i oružja. Kriminalci su ih prihvatili, jer su idealni da se brzo reše velikih količina prljavog novca.

Kriminalna mreža se oslanja na ulaganje u kriptovalute i distribuciju gotovine kroz "podzemni" bankarski sistem. Glavni metod pranja novca je ulaganje u luksuzne nekretnine, koje se često kupuju direktno kriptovalutama. Tako se kupuju i skupoceni automobili, satovi i nakit.


U aprilu ove godine u Nemačkoj je uhapšeno više osoba osumnjičenih da su prale novac za "kavački klan", ali i druge kriminalne organizacije. Zabeleženo je i više takvih hapšenja širom sveta.


Glas javnosti/D03S

 

 

 

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR