Glas Javnosti

MISTERIJA U SIBIRSKOM ZATVORU: Nestao ruski aktivista osuđen na 25 godina

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruski opozicioni aktivista Vladimir Kara-Murza, koji je ranije osuđen na 25 godina zatvora zbog optužbi za veleizdaju, nestao je iz zatvorske ustanove u Sibiru, prema izjavama njegovih pristalica i izveštajima Gardijana.

Kara-Murza (42) bio je smešten u zatvoru u Omskoj oblasti, ali je nedavno došlo do njegovog misterioznog nestanka.


O ovom događaju prvi je obavestio Aleksandar Podrabinek, aktivista i novinar, čije je pismo upućeno Kara-Murzi vraćeno s obaveštenjem da se zatvorenik više ne nalazi na toj lokaciji.

Situacija postaje još neizvesnija s obzirom na izjavu Kara-Murzinog advokata, Vadima Prohorova. Drugi advokat, koji je pokušao da poseti Kara-Murzu, saznao je da njegov klijent više nije u dotičnom zatvoru.


Prohorov izražava zabrinutost zbog nedostatka valjanih razloga za premestaj, naglašavajući da je njegov klijent prethodno dva puta bio meta pokušaja ubistva, 2015. i 2017. godine.

Evgenija Kara-Murza, supruga osuđenog aktiviste, izrazila je strah za njegovu bezbednost i pozvala je rusku vladu da pruži informacije o njegovoj trenutnoj lokaciji.

Kara-Murza, koji je prethodno dva puta preživeo pokušaje trovanja, optužujući za to ruske vlasti, odbacuje optužbe i upoređuje svoje suđenje s "farsom suđenja sovjetskom diktatoru Staljinu".


Ovaj događaj baca svetlo na praksu misterioznih transfera unutar ruskog zatvorskog sistema, koji su često obavijeni velom tajne.

Zatvorenici, uključujući i poznate opozicione figure poput Alekseja Navaljnog, mogu nestati na duže vremenske periode bez ikakvih informacija. Navaljni, koji je osuđen na 19 godina zatvora, nedavno je pronađen u zatvorskoj koloniji u Arktičkom krugu, nakon što je nestao iz prethodne lokacije u Vladimirskoj oblasti.


Vladimir Kara-Murza uhapšen je 2022. godine nakon govora u Predstavničkom domu u Arizoni, gde je osudio rusku invaziju na Ukrajinu. Od početka rata u Ukrajini, ruska vlada pod vođstvom Vladimira Putina intenzivirala je represiju nad opozicijom i suzbijanje slobode govora, uključujući i uvođenje zakona koji kriminalizuje kritiku ruskog vojnog delovanja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR