Glas Javnosti

Kompanija uvela četvorodnevnu radnu nedelju i povećala plate

Svet
Autor: Glas javnosti

Prema novom ugovoru, proizvodno osoblje radiće 31 dan manje godišnje

Nakon istorijskog dogovora, kompanija Lamborgini uvodi četvorodnevnu radnu nedelju, istovremeno povećavajući plate i zadovoljstvo radnika.

Lamborgini i njegovi sindikati najavili su ranije ove nedelje revolucionarni sporazum o uvođenju četvorodnevne radne nedelje za zaposlene u proizvodnji automobila.

Sindikati su to pozdravili kao „istorijski“ dogovor, koji predstavlja presedan u evropskom automobilskom sektoru skraćivanjem radnog vremena bez smanjenja plata. Umesto toga, radnici će dobiti povećanje plate u januaru 2024. zajedno sa jednokratnim bonusom od 1.082 dolara.


"Radite manje, a radite bolje, to je princip koji je vodio ove pregovore i deo je sveobuhvatnog obrazloženja", saopštili su sindikati FIOM i FIM-CISL.

Prema novom ugovoru, proizvodno osoblje radiće 31 dan manje godišnje, piše portal Road & Track. Prelazak na kraću radnu nedelju stavlja Lamborgini u rang sa drugim evropskim kompanijama kao što su Intesa Sanpaolo i EssilorLuxottica, koje su nedavno usvojile slične mere.

S druge strane, takav potez nije isključiv samo za Evropsku uniju, jer britanske kompanije koje su prihvatile skraćenu radnu nedelju izveštavaju o poboljšanoj produktivnosti, poboljšanom zadržavanju poslova i stopama zaposlenosti, kao i smanjenju bolovanja.

Međutim, napori da se uvede skraćeno radno vreme u automobilskoj industriji naišli su na otpor velikih igrača kao što su Ford, Dženeral Motors i Stelantis, dok drugi sindikati nisu uspeli da dobiju odobrenje za promenu, prenosi Biznis insajder.

Glas javnosti U01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR