Glas Javnosti

KAMERON JE RADIO ZA BOGATE RUSE: "Na odmor idu helikopterom, nose patike od 1.000 dolara, ali nikad neću zaboraviti ove reči"

Svet
Autor: Glas javnosti

Novinar Biznis Insajdera Kameron Manli (24) radio je pre početka rata u Ukrajini kao privatni učitelj u Moskvi, a kasnije u Monaku. U opsežnom članku izneo je svoja iskustva s najbogatijim moskovskim porodicama.

Krajem 2021. Kameron se zaposlio u međunarodnoj agenciji za podučavanje u Moskvi. Naplaćivali su 138 evra po satu, a učitelji s bogatijim iskustvom čak i više. Za podučavanje nije bilo potrebno nikakvo formalno obrazovanje, ali roditelji su rado izdvajali novac za svoju decu ako su učitelji imali engleski naglasak ili su u nekom trenutku svog života pohađali privatne škole u Britaniji ili neke od najboljih univerziteta.


Iznos od 138 evra bio je sitnica za mnoge porodice, a podučavanje se odvijalo u luksuznom penthausu u Monaku, moskovskim vilama ili na jahtama.

Novac koji je ruska elita bila spremna da da mladim, neiskusnim učiteljima bio je neverovatan, a pomalo i zastrašujuć, piše za Biznis Insajder Kameron Manli koji tvrdi da su neki njegovi poznanici zarađivali i šestocifrene iznose.

Nekima su bili ponuđeni slični iznosi za leto na jahti s ruskim porodicama. Lokacije su bile St. Barths na Karibima ili putovanje oko sveta. Deca su imala između četiri i 18 godina, a neretko su imali privatne vozače koji su ih vozili u zatamnjenim Rendž Roverima ili Mercedesima. U Moskvi bogate porodice žive najčešće u Rubljovki, elitnom kvartu u zapadnom delu ruske prestonice, gde i ruski predsednik Vladimir Putin ima kuću.


Na odmor helikopterom, a masaža svaki dan

Mnoga deca su, kaže, živela u potpuno drugačijem svetu od onog kakav mi poznajemo. Kameron se priseća da je jedan njegov kolega držao časove osmogodišnjem Ivanu. Jednom prilikom su njegovi roditelji isplanirali vikend izvan grada. „Nadamo se da će nas vreme poslužiti da možemo da odemo helikopterom, da ne moramo da se vozimo“, izjavili su.

Kameron je podučavao Alekseja (13) i njegovu mlađu sestru Elenu (11). Kada je prvi put video dečaka, on je imao patike bredna "Balensijaga" koje koštaju 1000 dolara i sat vredan bar pet puta više. Bio je pristojan, baš poput Ivana, ali se činilo da nema dodira sa stvarnošću. Ostao je šokiran na jedan njegov komentar.

„Poslednji put ste bili na masaži pre sedam meseci? Ja sam svaki dan na masaži, imam svog privatnog terapeuta“, rekao je.


„Čime sam ovo zaslužila?“

Elena je bila malo manje komunikativna i činilo se da ne uživa u raskošnom načinu života.

„Šta sam učinila da zaslužim sve ovo? Mrzim svoj život“, često je govorila.

Kako je vreme prolazilo, Kameron i njegove kolege postali su zabrinuti za devojčicu. Želela je da bude u razredu s drugim učenicima, mrzela je privatne časove, ali njeni roditelji su insistirali.

Ističe da je upoznao dve vrste roditelja: One koji su na svoju decu trošili hiljade dolara jer im je stalo do njih i one koji su novac trošili da ne moraju sami da se brinu za svoju decu. Činilo mu se da većina roditelja spada u drugu kategoriju. Retko je imao kontakt s roditeljima, obično se komunikacija odvijala s dadiljama ili vozačima.


Čekao decu „da ga niko ne vidi“

Jednom je morao da drži lekcije u vili pokraj mora u Sent Žon Kap Feratu, elitnoj lokaciji između Nice na jugu Francuske i Monaka. Ušao je na velika vrata koja su bila prepuna sigurnosnih kamera. Kuća se prostirala na dva sprata, imala je bazen, potpuno opremljenu teretanu, saunu i parno kupatilo.

Kad je stigao, rekli su mu da deca od četiri i šest godina nisu završila s treningom i da će morati da ih sačeka na ulici.

Na kraju je dadilja rekla da će mu pronaći mesto da sedne „da ga niko ne vidi“, pa ga je odvela do najudaljenijeg kutka vile. Deca su ušetala oko sat vremena kasnije.

Izvlačenje iz Rusije na početku rata

Neki su pokušali da izvuku svoju decu iz Rusije nakon početka invazije. Obratili su se školi za pomoć u želji da osiguraju školovanje dece na Zapadu ili u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde su mnogi bogati Rusiji pobegli nakon početka rata.


Bila je jedna porodica s troje dece koja je tražila školu u Dubaiju. Obratili su se preko "Zuma" na savršenom engleskom jeziku. Deca su bila pristojna, dobro odgojena i bistra. Kasnije su otkrili da je reč o unucima visokog ruskog političara koji je imao jednu od vodećih uloga u ruskoj politici kada je počinjao rat u Ukrajini.

Bez razgovora o politici

Kompanija za koju je novinar Biznis Insajdera radio tražila je od predavača da s decom ne razgovaraju o politici. Ali, ispričao je kako su sama deca započinjala tu temu, a njihovi komentari bili su u skladu s ideologijom koju su verovatno usvojili kod kuće.

„Ukrajina je ipak naša“, rekao je Aleksej na jednom času neposredno nakon početka invazije u februaru 2022. godine. „On je neverovatan, zar ne?“, rekao je jednom Ivan komentarišući fotografiju Putina.

Elizaveta je bila izuzetak

Kameron spominje i jednu učenicu Elizavetu (15), koja je često isticala svoje nezadovoljstvo zbog Putina.


„Ubijamo hiljade nedužnih Ukrajinaca. To je strašno“, 
rekla je. Te nedelje su je izbacili iz škole jer je farbala kosu, pa je zamolila roditelje da joj obezbede dodatne časove kako ne bi zaostajala za gradivom. U septembru 2022. su roditelji hteli da je pošalju u englesku privatnu školu.

„Najbolje što sada mogu da učinim je da napustim Rusiju“, rekla mu je. „To je poslednja opcija koju imam. Možda bih iz inostranstva mogla da učinim nešto dobro.“

Elizaveta je bila izuzetak. Kameron Manli prisetio se i dana kada je svojim učenicima rekao da mora da napusti Rusiju. Činilo se da je Eleni svejedno, ali Aleksej se poprilično uzrujao.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR