Glas Javnosti

FBI zvaničnika podmićivali Albanci

Svet
Autor: Glas javnosti

Visokorangirani zvaničnik FBI Čarls Mekgonigal osuđen je zbog toga što je tražio i dobio otprilike 225.000 dolara 2017. od čoveka koji je radio za albansku obaveštajnu agenciju, prenosi "Foks njuz".

Bivši visokorangirani kontraobaveštajni zvaničnik FBI osuđen je na više od dve godine zatvora jer je uzeo stotine hiljada dolara u gotovini od biznismena povezanog sa albanskom vladom i pokušao da sakrije svoju korumpiranu finansijsku vezu, prenosi "Foks njuz".

Čarls Mekgonigal (55), nadgledao je operacije nacionalne bezbednosti za FBI u Njujorku skoro dve godine pre nego što je otišao u penziju 2018. On je radio da potpomogne interese Albanaca u SAD nakon što je tražio i dobio otprilike 225.000 dolara 2017. od čoveka koji je radio za albansku obaveštajnu agenciju, rekli su tužioci.

Američki okružni sudija Kolin Kolar-Koteli osudila je Mekgonigala na dve godine i četiri meseca zatvora zbog slučaja koji je pokrenut u Vašingtonu. Udružena mu je kazna za drugi odvojeni slučaj za koji je osuđen u Njujorku, pa će ukupno provesti u zatvoru šest godina i šest meseci.


Mekgonigal je izrazio kajanje zbog onoga što je nazvao "greškama", rekavši da je izdao poverenje svojih najmilijih.

"Do kraja života ću se boriti da povratim to poverenje i postanem bolja osoba", rekao je on pre izricanja kazne.

Sudija je rekla Mekgonigalu da se čini da je "izgubio moralni kompas" na kraju ugledne karijere u FBI, kada je bio na jednoj od najviših funkcija nacionalne bezbednosti u saveznoj vladi. Rekla je da je njegovo kajanje izgledalo iskreno.

"Nažalost, to ne popravlja štetu", dodala je ona.

Tužioci Ministarstva pravde preporučili su da se Mekgonigal osudi na zatvorsku kaznu od dve godine i šest meseci samo za slučaj u Vašingtonu.

"Zloupotreba poverenja javnosti je posebno zabrinjavajuća kada je, kao ovde, motivacija bila čista pohlepa, a okrivljeni je službenik zadužen za sprovođenje zakona koje je flagrantno kršio", napisali su tužioci u sudskom podnesku.


U decembru je savezni sudija u Njujorku osudio Mekgonigala na četiri godine i dva meseca zatvora zbog namere da prekrši sankcije Rusiji tako što je otišao da radi za ruskog oligarha koga je svojevremeno istraživao. Oligarh, milijarder industrijalac Oleg Deripaska pod američke sankcije je dospeo nakon referenduma i prisajedinjenja Krima.

Mekgonigal bi trebalo da se javi u zatvor sledećeg meseca kako bi počeo da služi kaznu u slučaju zbog kojeg mu je suđeno u Njujorku. Njegovi advokati su pozvali sudiju u Vašingtonu da se uzdrži od izricanja duže zatvorske kazne, tvrdeći da je on već dobio "pravednu kaznu" za svoja krivična dela.

"Njegov pad iz milosti bio je brz, jer je izgubio posao, svoju reputaciju i mir u porodičnom životu, i sada se suočava sa kaznom od 50 meseci zatvora koju će uskoro početi da služi", napisali su njegovi branioci.

Mekgonigal je optužen za prikrivanje svojih veza sa bivšim albanskim zvaničnikom, naturalizovanim američkim državljaninom koji je živeo u Nju Džersiju. Mekgonigal je rekao da je pozajmio 225.000 dolara za pokretanje konsultantskog biznisa nakon što se povukao iz FBI-a. Nije vratio kredit.

Mekgonigal je 2017. odleteo u Albaniju sa svojim "mecenom" i sastao se sa bivšim albanskim ministrom energetike i premijerom zemlje. Mekgonigal je upozorio premijera da izbegava da dodeljuje dozvole za bušenje naftnih polja u Albaniji ruskim kompanijama, tvrde tužioci. Kažu da su Mekgonigalov saputnik i ministar energetike imali finansijske koristi od odluka albanske vlade o dozvolama za bušenje.


Mekgonigal je prošlog septembra priznao krivicu za prikrivanje materijalnih činjenica, za koju je predviđena maksimalna kazna zatvora od pet godina. Priznao je da nije prijavio kredit, putovanje u Evropu sa osobom koja mu je pozajmila novac ili kontakte sa stranim zvaničnicima tokom putovanja.

FBI je morao da pregleda mnoge druge istrage kako bi utvrdio da li je Mekgonigal kompromitovao bilo koju od njih tokom svog mandata.

"Optuženi je radio na nekim od najosetljivijih i najznačajnijih stvari kojima se bavio FBI. Njegov nedostatak kredibiliteta, mogao bi ih sve ugroziti", napisali su tužioci.

Mekgonigal je izrazio kajanje u izjavi dostavljenoj sudu.

"Stalno želim da je sve ovo loš san iz kojeg bih jednostavno mogao da se probudim", napisao je on.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR