Glas Javnosti

ENDRU TEJT I NJEGOV BRAT UHAPŠENI U RUMUNIJI: Hoćemo li konačno dočekati presudu najvećeg mizoginiste?

Svet
Autor: Glas javnosti

Kontroverzna braća Endru i Tristan Tejt uhapšeni su u Rumuniji i suočavaju se sa ekstradicijom nakon što je Britanija izdala nalog za hapšenje zbog sumnje da su počinili seksualno nasilje.

Njih dvojica su snimljeni dok ih izvlače iz policijskog kombija sa lisicama kako bi bili odvedeni u Apelacioni sud u Bukureštu. Advokati koji zastupaju četiri žene koje optužuju ovog skandaloznog influensera za silovanje i seksualni napad pisali su britanskoj policiji da odmah traže njegov pritvor nakon što su dobili informaciju da planira da pobegne iz Rumunije, navodi se u saopštenju.


Sud za prekršaje u Vestminsteru sada je izdao nalog u vezi sa optužbama za seksualno nasilje za period od 2012.-2015., koje je prethodno odbacilo Državno tužilaštvo.

Portparol braće opisao je njihovo hapšenje kao „zbunjujuće oživljavanje decenijskih optužbi koje čine da se braća Tejt osećaju uplašeno i duboko uznemireno“.

U saopštenju advokatske firme "MekKju Džuri end partners" stoji: „Prošle nedelje smo dobili informaciju da Tejt planira da pobegne iz Rumunije, gde tek treba da mu se sudi za silovanje i trgovinu ljudima. Pisali smo britanskoj policiji da im skrenemo pažnju na ovo i da ih podstaknemo da odmah traže nalog za Tejtov pritvor u Rumuniji i izručenje Velikoj Britaniji.“


Stekao fanove mizoginijom

Endru Tejt, koji je stekao milione obožavalaca promovišući mačoistički način života, optužen je u junu u Rumuniji zajedno sa svojim bratom i dve Rumunke za trgovinu ljudima, silovanje i formiranje kriminalne grupe za seksualno iskorišćavanje žena. Od starta ponavljaju da su optužbe neosnovane.


Slučaj je od tada bio u preliminarnoj fazi na sudu u Bukureštu koji treba da odluči da li suđenje može da počne. Odluka tek treba da bude doneta, a rumunski sudovi se zbog otezanja ovog postupka u zapadnim medijima karakterišu kao "zaostali".


Komentarišući njihovo današnje hapšenje, portparol braće Tejt je dodao: „Nagoveštaj da je slava gospodina Tejta možda odigrala ulogu u ovakvom razvoju događaja predstavlja ozbiljan razlog za uznemirenost i zabrinutost."

Endru i Tristan Tejt nedvosmisleno poriču sve optužbe i osuđuju ono što vide kao "eksploatatorsku zloupotrebu pravnog sistema".

"Oni su u potpunosti posvećeni osporavanju ovih optužbi sa nepokolebljivom odlučnošću i odlučnošću. Braća naglašavaju svoje uverenje u pravičan i nepristrasan pravni proces, uprkos uznemirujućim okolnostima u njihovom slučaju. Suočeni sa nevoljama, braća Tejt crpe snagu iz podrške svojih najmilijih, prijatelja i pravnog tima. Oni apeluju na pravično ispitivanje činjenica, izražavajući uverenje da će detaljna istraga otkriti neosnovanost optužbi protiv njih."


Rumunska policija je za Dejli Mejl saopštila: „Dana 11. marta ove godine, oko 23.15, policijski službenici Kriminalističke službe i Službe za specijalne akcije sproveli su dva evropska naloga za hapšenje, koje su izdali pravosudni organi u Velikoj Britaniji za seksualne zločine i iskorišćavanje ljudi na teritoriji Velike Britanije."

Policija u Hertfordširu je 2019. istraživaka navode o silovanju protiv Endrua Tejta, ali je slučaj odbačen.



Oduzeta mu imovina

Tejt i njegov brat Tristan suočeni su sa optužbama za silovanje i trgovinu ljudima u Rumuniji, gde su živeli od 2017. godine.

Oni su privedeni u decembru 2022. godine, a prethodno su bili u zatvoru pre nego što su stavljeni u kućni pritvor – u kom su bili pre nego što je usvojena žalba da se brane sa slobode u avgustu prošle godine.U januaru 2023. godine tužioci su zaplenili 10 nekretnina u vlasništvu poznate braće, kao i 15 luksuznih vozila.

Endru Tejt je ponovo dobio pristup svojim vozilima tek prošlog meseca, kada je Apelacioni sud u Bukureštu poništio odluku kojom je dozvoljeno da mu se oduzme imovina.

Tejtov pravni savetnik Eugen Vidinek rekao je posle presude žalbenog suda: „Pozdravljamo današnju odluku i aplaudiramo sudiji za ono što smatramo pravno ispravnom i opravdanom presudom. Nastavićemo da istražujemo sve pravne mehanizme kako bismo rehabilitovali reputaciju mojih klijenata.“


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR