Glas Javnosti

ASANŽ PRED SUDOM U LONDONU: Da li će biti izručen Americi?

Svet
Autor: Glas javnosti

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž danas će izaći pred londonski Viši sud, u verovatno poslednjem pokušaju da izbegne svoje izručenje u SAD, koje ga optužuju za špijunažu.

U dvodnevnom ročištu Asanž će tražiti preispitivanje odluke bivše sekretarke za unutrašnja pitanja Priti Patel koja je odobrila njegovo izručenje u SAD 2022.

Asanž če takođe pokušati da ospori odluku Višeg suda iz 2021. u kojoj se kaže da može da bude izručen, i odbacuju tvrdnje da bi zbog njegovog lošeg mentalnog stanja mogao da počini samoubistvo u američkom zatvoru.


Dvoje sudija će preispitati raniju presudu kojom je Asanžu odbijena dozvola za žalbu. Ako sud odbije Asanžov zahtev, to bi moglo da pokrene proces izručenja, ali Asanžov pravni tim planira u tom slučaju uloži žalbu pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Ako bude uspešan, Asanž će imati više mogućnosti da argumentuje svoj slučaj pred britanskim sudovima. Ispred suda su se okupile Asanžove pristalice, među kojima su i brojni novinari.

Postavljena je i bina sa koje se obraćaju.

Osnivač koalicije Zaustavite rat Džon Ris kazao je da je ovo „najvažniji slučaj slobode medija u 21. veku“, dodajući da ljudi ne bi trebalo da budu pritvarani jer govore istinu.


Tim Doson iz Međunarodne federacije novinara poručio je okupljenima da ako Asanž ode u zatvor to bi moglo da učini da novinari širom sveta dva puta razmisle pre nego što objave svoje priče.

Podrazumeva se da bi Asanž želeo da lično prisustvuje saslušanju, ali se još ne zna da li će to i biti slučaj.

Ako ne bude u mogućnosti da stigne do Višeg suda, Asanž će se pridružiti putem video veze iz zatvora Belmarš, u kojem se trenutno nalazi.

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR