Glas Javnosti

Amerikanac uhapšen zbog „verski motivisanog“ napada u Australiji

Svet
Autor: Glas javnosti

Istražitelji u SAD i Australiji uhapsili su 58-godišnjak koji je osumnjičen da je podstakao "teroristički napad" u kojem je prošle godine poginulo šest osoba.

Američki državljanin uhapšen je i optužen u američkoj državi Arizona zbog onlajn komentara koji su navodno podstakli „verski motivisani teroristički napad“ u Australiji pre godinu dana u kojem je poginulo šest osoba.


Policija u državi Kvinslend u Australiji potvrdila je u sredu da je Federalni istražni biro (FBI) uhapsio 58-godišnjaka u blizini Heber-Overgarda u Arizoni 1. decembra.

Napad se dogodio na udaljenom imanju u Viambili, u Kvinslendu, 12. decembra 2022. godine, kada su dva policajca i slučajnog prolaznika smrtno ubili Geret Trejn, njegov brata Natanijela i Natanijelova supruga Stejsi u zasedi na imanju Trainsa, prema istražiteljima.


Četiri policajca stigla su na imanje da ispitaju prijave nestale osobe. Upali su u pucnjavu, rekla je tada policija. Dvojica policajaca uspela su da pobegnu i podignu uzbunu. Trejnovi su se upustili u višesatnu borbu sa policijom pre nego što su na kraju ubijeni.

„Znamo da su prestupnici izvršili verski motivisani teroristički napad u Kvinslendu. Bili su motivisani hrišćanskom ekstremističkom ideologijom“, rekla je novinarima pomoćnica komesara policije Kvinslenda Šeril Skenlon.

FBI još uvek istražuje navodni motiv Amerikanca. Geret Trejn je počeo da prati osumnjičenog na Jutjubu u maju 2020. godinu dana kasnije, prema istražiteljima, oni su direktno komunicirali.


Predstavnica FBI u Australiji Nitiana Men rekla je da je hapšenje rezultat zajedničke istrage dve zemlje.

Zločini vatrenim oružjem su retki u Australiji jer ta zemlja ima neke od najstrožih zakona o posedovanju oružja na svetu.

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR