Glas Javnosti

PRODUŽEN PRITVOR SLAĐANU TRAJKOVIĆU, odlučio sud u Prištini

Politika
Autor: Glas javnosti

Slađan Trajković je bivši policajac kosovske službe u regionu Mitrovica sever, koji je podneo kolektivnu ostavku sa ostalim srpskim kolegama krajem prošle godine. Ubrzo potom je uhapšen u Bošnjačkoj mahali.

Bivšem pripadniku policijske službe u Kosovskoj Mitrovici Slađanu Trajkoviću produžena je mera pritvora do 15. februara, odlučeno je u Osnovnom sudu u Prištini, potvrdio je njegov branilac advokat Dejan Vasić.

Preneo je da da će biti puna godina kako je Slađan pritvoren, podsećajući da je u svojstvu branioca od suda tražio ublažavanje mere, u skladu da dosadašnjom praksom na Kosovu za istu vrstu krivičnih dela, obzirom da su mnogi dodadašnji slučajevi uspešno sprovedeni obranom sa slobode.

 “Moj branjenik i ja snažno smo motivisani da na predstojećem glavnom pretresu pokažemo neosnovanost optužbi. Ovu argumentaciju predočiću Apelacionom sudu u žalbi koju ću podneti blagovremeno”, naveo je Vasić.

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je u julu optužnicu pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda protiv Slađana Trajkovića, zbog sumnje da je navodno počinio ratne zločine tokom sukoba na KiM na području Vučitrna.

"Specijalno tužilaštvo saopštava da je optužnica protiv Slađana Trajkovića podignuta zbog sumnje da je tokom rata na Kosovu, u periodu 1998–1999. u regionu Vučitrna, pojedinačno i u saučesništvu s drugim licima, teško kršeći pravila međunarodnog prava kao učesnik srpskih policijskih i vojnih snaga doprineo ubistvima, racijama, premlaćivanju, maltretiranju, hapšenju, mučenju, okrutnom i nehumanom postupanju prema albanskim civilima", navedeno je u saopštenju.

Trajkovića dalje terete za navodno "držanje u uslovima ropstva, deportacije i proterivanja hiljada albanskih civila kao i pljačke, paljenja i uništavanja kuća civilnog stanovništva albanske nacionalnosti koje nije direktno učestvovalo u sukobu, u kom slučaju je ozbiljno narušilo pravila međunarodnog prava tokom rata".

"Ovim radnjama okrivljeni S. T. u saizvršilaštvu sa drugim nepoznatim pripadnicima pomenute jedinice srpske policije i drugim naoružanim i uniformisanim licima počinio je krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, predviđeno i kažnjivo po članu 142 i 22 Krivičnog zakona bivše SFRJ", podvlači se u saopštenju.

Slađan Trajković je bivši policajac kosovske službe u regionu Mitrovica sever, koji je podneo kolektivnu ostavku sa ostalim srpskim kolegama krajem prošle godine. Ubrzo potom je uhapšen u Bošnjačkoj mahali.

Glas javnosti/ R05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR