Glas Javnosti

KO SU MOGUĆI KANDIDATI ZA DIREKTORA BIA? Pominju se ova DVA IMENA

Politika
Autor: Glas javnosti

Prva opcija o kojoj je bilo reči u javnosti bila je da će to biti ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, a najnovije ime koje se provlači po medijima i društvenim mrežama je Bruno Đuran, koji radi u sektoru logistike BIA.

Otkako je u petak Aleksandar Vulin dao ostavku na mesto direktora BIA, spekuliše se ko bi mogao da bude njegov naslednik na toj funkciji.

Prva opcija o kojoj je bilo reči u javnosti bila je da će to biti ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, a najnovije ime koje se provlači po medijima i društvenim mrežama je Bruno Đuran, koji radi u sektoru logistike BIA.

On nije poznat široj javnosti, ali je njegova karijera, reklo bi se, impresivna. Od dugogodišnjeg rada u Ministarstvu odbrane, preko privatnog sektora u koji je došao ne svojom voljom, jer su pojedini mediji tvrdili da je dobio otkaz zbog saradnje sa građevinskom mafijom, preko šefa kabineta gradonačelnika Beograda Zorana Radoičića, pa sve do BIA.

Đuran se pre nekoliko godina našao u žiži javnosti, nakon što ga je pomenuo Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke. On je 2019, gostujući na televiziji N1, izjavio da je Anđelko Vučić, otac predsednika Srbije, postavio Đurana na mesto šefa kabineta bivšeg ministra finansija Dušana Vujovića.

Iako pojedini tvrde da je gotovo izvesno da će Đuran biti postavljen na čelo BIA, bar u tehničkom mandatu Vlade, isti izvor koji nam je rekao da će Vulin biti smenjen, ističe da on neće biti uzet čak ni u razmatranje.

Naš sagovornik blizak vladajućim strukturama navodi da do decembarskih opštih izbora neće biti imenovan novi direktor, odnosno da će on biti postavljen nakon izbora “u zavisnosti kako karte budu promešane posle izbora”.

Na pitanje koga vidi na čeli BIA, advokat Božo Prelević kaže za Danas – jedino Vučića.

– Njega vidim i na čelu svih drugih institucija, glavnih urednika u medijima, državnih agencija, bolnica i škola. Njega vidim, na žalost, i u krugu ljudi sa kojima ja ne bih imao posla, jer bi me u tom slučaju optužili za saradnju sa najcrnjim organizovanim kriminalom – ističe Prelević.

Prema njegovim rečima, smena Vulina nije obavljena samo iz zdravstvenih razloga već je to i jasno okretanje broda ka zapadu.

– Za tu ulogu su potrebni novi igrači. Ne znam ko bi mogao da bude taj igrač, ali njega očekuju zle naredbe i mislim da se Vulin srećno izvukao iz ružnih događaja koji slede i koji se planiraju u sledećoj godini. Da je taj pretedent pametan i može da bira, izabrao bi neko od važnih i dobro plaćenih državnih mesta gde se ne traži mozak i jezik, a ne ekspres lonac BIA. Ni gospon Vulin se tu nije naigrao, a već mu se smračilo i mora kući – smatra Prelević.

Podsetimo, Aleksandar Vulin je pre pet dana saopštio da podnosi neopozivu ostavku na mestu direktora BIA.

Vulin je u pisanoj izjavi naveo da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija „traže njegovu glavu kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji“.

„Predsednik Aleksandar Vučić i Srbija susreću se sa pretnjama i ucenama koje se mogu porediti samo sa austro-ugarskim ultimatumom iz 1914. godine. Od nas se traži da priznamo Kosovo, da napustimo Republiku Srpsku i da uvodeći sankcije Ruskoj Federaciji prestanemo biti suverena zemlja i nacija. Ukoliko bi pristali da to i učinimo sledeći zahtev bi bio proterivanje kineskih investicija, bezuslovna tehnološka i ekonomska zavisnost od Zapada, kao i nastavak političke i teritorijalne dezintegracije Srbije i prihvatanje zapadnih vrednosti u kojima nema mesta za tradicionalnu porodicu i naciju, a na kraju ni za socijalnu pravdu. SAD i EU traže moju glavu kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji. Nisam uzrok ucena i pritisaka na Srbiju i Srpski svet, ali neću da dozvolim da budem povod za ucene i pritiske na Srbiju i Srpski svet. Zato podnosim neopozivu ostavku na mesto direktora BIA“, naveo je Vulin u obrazloženju.

Glas javnosti/D01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR