Glas Javnosti

GLAVAŠ OSUĐEN ZA UBISTVA I MUČENJE SRBA: Da li je pravda dostižna?

Politika
Autor: Glas javnosti

Glavaš je osuđen nepravosnažno na sedam godina i moraće odmah ponovo u zatvor.

Županijski sud u Zagrebu ponovo je proglasio krivim Branimira Glavaša i troje saoptuženih za ubistva i mučenje osiječkih Srba tokom poslednjeg rata u predmetima koji su vođeni pod nazivom "garaža" i "selotejp".

Glavaš je, kako prenose hrvatski mediji, osuđen nepravosnažno na sedam godina zatvora i moraće odmah ponovo u zatvor. Krivima su proglašeni i Gordana Getoš Magdić, Dino Kontić i Zdravko Dragić.

Nepravosnažnu presudu bivšem političaru koji je najpre bio u HDZ-u, a potom osnovao i vlastitu stranku, te njegovim saoptuženicima objaviće predsednik sudskog veća Dražen Kevrić na Županijskom sudu u Zagrebu, piše zagrebački portal 24sata.

Glavaš i saoptuženi su januara ove godine na zagrebačkom Županijskom sudu tvrdili da nisu krivi za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. u slučajevima za koje je optužnica izmenjena zbog smrti dvojice optuženih, Ivice Krnjaka i Tihomira Valentića.

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu odbacilo je u oktobru 2021. krivičnu prijavu koju je Glavaš podneo protiv nekadašnjeg krunskog svedoka Krunoslava Fehira zbog ubistva Čedomira Vučkovića u Osijeku u avgustu 1991. godine.

Fehir je tokom prvog suđenja Glavašu bio krunski svedok tužilaštva s obzirom na to da je kao šesnaestogodišnjak u avgustu 1991. i pripadnik tzv. Prištapske jedinice, između ostalog, bio svedok mučenja Čedomira Vučkovića kojeg su terali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu u centru Osijeka.

Na prvom suđenju Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje  zatvorske kazne, ali je pravosnažnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odležao i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gde je otišao uoči izricanja prve presude.

Prvo ponovljeno suđenje Glavašu u saosuđenima ponovo je počelo 2017, a potom ponovo iz početka u oktobru 2021. godine.

Glas javnosti/K01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR