Glas Javnosti

ZAPOSLENI NA FAKULTETU ZA SPECIJALNU EDUKACIJU I REHABILITACIJU STUPILI U ŠTRAJK

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Nakon izglasavanja nepoverenja sada već bivšoj dekanki FASPER-a Marini Radić – Šestić, problemi na ovom fakultetu koji traju gotovo deceniju ne jenjavaju.

Da podsetimo, dekanici je izglasano nepoverenje, nakon što je inspekcija ministarstva finansija, otkrila da je FASPER oštetio budžet Republike Srbije za više od milion evra. Istovremeno na ovom fakultetu nepravilnosti u radu su konstatovali UB, Ministarstvo prosvete i Zaštitnik građana. Sve je kulminiralo istragom koju je pokrenulo Više javno tužilaštvo – Odeljenje za borbu protiv korupcije i
kriminalistička policija, kojom su obuhvaćene bivše dekanke Marina Radić – Šestić i Snežana Nikolić, ali i šef računovodstva Slavica Joković, koje se terete za mnoge koruptivne radnje i za zloupotrebu položaja.


Nakon ostavke Marine Radić – Šestić, FASPER je po ko zna koji put propustio priliku da stvori poštene uslove za izbor dekana i izlazak iz decenijske krize. Naime, grupa profesora sa odeljenja za logopediju posredstvom potpuno nelegitimnog Saveta FASPER uspela je da opet nezakonito na mesto v.d, dekana dovede vanrednog profesora Luku Mijatovića, iako je Zakonom o visokom obrazovanju propisano da dekan može biti jedino zaposleni u zvanju redovnog profesora. Nezakonito izabrani v. d. dekana učestvuje u radu Senata BU ravnopravno sa dekanima drugih fakulteta koji su na te pozicije došli svojim radom i poštujući zakonske procedure.

Umanjene zarade zaposlenima

Za Mijatovića se zna da je bio najbliži saradnik Marine Šestić, pa se nije ni moglo očekivati da će neko ko je uzrok svih problema početi te probleme i da rešava. Zarade su zaposlenima umanjene za oko 20.000 dinara uz navodno obrazloženje da je FASPER morao da uplati novac kojim je oštetio budžet Republike Srbije. Kako pojedini članovi sindikata izjavljuju, novac koji su nezakonito trošile Nikolićka, Šestićka i pomalo nejaki Mijatović, sada su morali da vrate svi zaposleni. Međutim,
problemima ovde nije kraj ispostavilo se da Mijatović nije govorio istinu kada je rekao da je novac uplaćen u budžet RS, jer novac nije uplaćen, a zarade zaposlenima su ipak smanjene.

Za ovo se saznalo kada je Mijatović odbio da da odgovor na pitanje kada i na koji račun je sporni novac uplaćen u budžet Srbije. Mijatović nije odgovorio ni na pitanja od kada se nezakonito izdaje sporni prostor na Slaviji u koje svrhe je taj novac trošen, i da li se taj prostor još uvek izdaje? Da podsetimo naše čitaoce da se radi o prostoru u strogom centru grada koji ima više od 1000 kvadrata i koji je država ustupila na korišćenje FASPER radi izvođenja nastave, pri tome fakultet
nije imao pravo da ovaj prostor izdaje niti ustupa na korišćenje trećim licima. Kako članovi sindikata navode taj prostor se izdaje godinama i niko ne zna u koje je svrhe taj novac trošen i zašto država uporno izbegava da ispita ovu stvar.


Da li će odgovore na ova pitanja dati MUP i Više javno tužilaštvo ostaje da se vidi, a zaposleni smatraju da će se štrajk radikalizovati zbog neispunjavanja njihovih zahteva da se zarade vrate na nivo od pre četiri meseca i stvore zakonski uslova za izbor novog dekana.

Štrajk podržao Sundikat obrazovanja Srbije

Štrajk su podržali Sindikat obrazovanja Srbije, ali i drugi granski sindikati. I ako je sve urađeno u skladu sa zakonom, i štrajk upozorenja predhodno najavljen poslodavcu, zaposleni se suočavaju sa neviđenim pritiscima od strane v. d. Mijatovića da se od štrajka odustane. Koliko su poremećeni odnosi na ovom fakultetu govori i podatak da su pojedini profesori kojima „rukuje“ Mijatović, podneli prijave protiv svojih kolega zbog toga što su tokom štrajka upozorenja navodno ometali proces nastave. Prijave su ni manje ni više podnete opet Mijatoviću od koga se očekuje da „sudi“ neposlušnim kolegama. To je u stvari ona situacija kada se sutereni popnu na spratove, pa vanredni profesori ocenjuju rad i ponašanje redovnih profesora.


Na pitanje kako je moguće da ima profesora koje ne dotiče umanjenje zarada i koji se protive štrajku, član sindikata koji je želeo da ostane anoniman smatra da je celi problem ispao zbog toga što grupa profesora oko v.d. Mijatovića želi da nastavi sa nezakonitim izdavanjem prostora i umanjenje zarada za dvadeset hiljada njih ne dotiče. Umanjenje zarada najviše pogađa zaposlene u stručnim službama, a protest podržavaju zaposleni koji žive pošteno od svog rada.

Možda je FASPER dotakao dno, ali ako ne bude odlučne intervencije države, dno će se ponovo izmaknuti, a decenijski problemi na ovom fakultetu nastaviti.

AUTOR: Ratko Novaković

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR