Glas Javnosti

ŠABAC I SREMSKA MITROVICA NIKAD DALJE: Manje od 35 kilometara a više od 2 sata putovanja

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Čitateljka našeg portala požalila nam se na loše uslove javnog prevoza između Šapca i Sremske Mitrovice navodeći da joj za tu relaciju ponekad treba i više od 2 sata putovanja! Kako tvrdi, Šabac i Sremska Mitrovica nemaju direktnu liniju ni autobusku a ni železnički saobraćaj već se ceo put odvija preko susednog grada, Rume.

„Često putujem na ovoj relaciji jer radim u Šapcu a moja porodica živi u Sr.Mitrovici pa im idem u posetu. Već nekoliko godina mučim se sa prevozom i dovijam kako da što brže stignem od jednog mesta do drugog. Idem i vozom i autobusom ali oba prevoza nemaju direktnu liniju već moram da idem do Rume pa tamo presedam u drugi voz ili autobus. Nekad čekam pola sata a nekad narednog voza nema i po nekoliko sati i tad uglavnom koristim linijski taksi ili zamolim nekog od prijatelja ili porodice da dođe u Rumu po mene pa im platim put. Lakše bi mi bilo da postoji direktna linija ali ne znam iz kog razloga je nema“ požalila nam se čitateljka.

Na sajtu Železnica Srbije gde se i mogu pogledati redovi vožnje na teritoriji cele Srbije nema direktne linije za traženu relaciju, Šabac-Sremska Mitrovica a ni obratno, a daljom pretragom reda vožnje saznajemo da je isti konfuzan. Npr.ukoliko putujemo iz Šapca do Mitrovice vozom, moramo da presedamo u Rumi tj.da na toj železničkoj stanici sačekamo voz koji saobraća na relaciji Beograd centar-Šid a usputna stanica mu je Mitrovica. Vremena ovih vozova se ne poklapaju pa je tako eventualno čekanje voza u Rumi ponekad pola sata, ponekad i nekoliko sati u zavisnosti od voza s kojim smo krenuli iz Šapca.


Na primer:

Krenuli smo vozom 5232 sa početne stanice Šabac u 13:55, voz stiže po redu vožnje u stanicu Ruma u 14:33 gde izlazimo i čekamo do 14:59 kada, po redu vožnje, treba da stigne voz 2208 kojim se prevozimo do Mitrovice. Celo putovanje tako oduzima nešto više od sat i 20 minuta i kako čitateljka tvrdi, jedan je od boljih scenaria putovanja.

„Gore mi je kad treba da se vratim iz Mitrovice za Šabac, od putovanja nazad vozom sam i odustala jer je red vožnje još gori nego kada putujem do Mitrovice. Dešavalo mi se i da zakasnim na voz do Šapca ili da se mimoiđu u stanici u Rumi, ma stvarno je strašno, ne znam šta da kažem. Koliko sam ispratila red vožnje se menja jednom godišnje i svake godine je sve lošiji po nas putnike.“

Kada se pogleda obrnuta relacija putovanja na sajtu Železnica, jasno se vidi da je putovanje vozom od Sremske Mitrovice do Šapca komplikovanije jer se vozovi vremenski „zaobilaze.“

Za primer ćemo uzeti voz 2209 Šid-Beograd centar koji u usputnu stanicu Sremska Mitrovica treba da pristigne u 15:26 a po redu vožnje u Rumu u 15:39 gde treba da izađemo i sačekamo voz 5235 na relaciji Ruma-Šabac koji saobraća tek u 17:00 što je sat i 20 minuta čekanja u Rumi! Tako bi putovanje od svega 35 km u startu trajalo i više od 2 sata. Ništa bolja situacija nije ni sa ostalim vozovima na istoj relaciji.

Red vožnje ovog preduzeća ažurira se jednom godišnje, svakog 10.decembra a na sajtu su dostupne sve informacije o eventualnom otkazivanju i/ili kašnjenju vozova u realnom vremenu naspram koga putnici mogu organizovati svoje putovanje. Postavlja se pitanje iz kog razloga je relacija Šabac-Sremska Mitrovica sporna i da li se radi o nedostatku voznih garnitura i osoblja  ili pukoj nezainteresovanosti nadležnih za spajanje najvećeg grada Mačve i Srema.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR