Glas Javnosti

Zapaljena kuća povratničke porodice Jozić kod Istoka: Oglasila se Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Hronika
Autor: Glas javnosti

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju saopštili su da je prethodne noći zapaljena kuća povratničke porodice Jozić u selu Verić, kod Istoka, i istakli da su ovakvi incidenti česta pojava, što, kako navode, ukazuje na nedostatak volje Prištine da spreči ovakva dešavanja i omogući uslove za suživot na KiM.

Upozoravaju da se "srpski narod na Kosovu suočava sa činjenicom da ekstremisti nastoje da otežaju i spreče povratak raseljenih".

"Prethodne noći zapaljena je kuća povratničke porodice Jozić u selu Verić, kod Istoka, gde su ovakvi napadi, nažalost, česta pojava, što potvrđuje nesposobnost, ali pre svega izostanak želje i dobre volje Prištine da ovakva događanja onemogući i stvori uslove za suživot na Kosovu i Metohiji. Srbi na Kosovu i Metohiji suočavaju se sa očigledno organizovanim nastojanjima ekstremista da se povratak raseljenih što je moguće više oteža ili spreči, a takva praksa je najprisutnija u Metohiji, gde je srpski narod bio prinuđen na najmasovnije iseljavanje", navodi se u saopštenju.


Međunarodna zajednica, kao odgovorna strana na Kosovu, dužna je, kako kažu iz Kancelarije za KiM, da konačno uloži ozbiljnije napore kako bi se obuzdala kampanja sprečavanja raseljenih da se vrate na svoja ognjišta.

"Ćutanje i odsustvo odlučne reakcije znači mirenje sa posledicama tragičnog etničkog čišćenja i podršku šovinističkim političkim konceptima kojima ne sme biti mesta u savremenom vremenu i na tlu savremene Evrope", poručili su iz Kancelarije za KiM.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR