Glas Javnosti

TRGOVINA DECOM ZBOG USVOJENJA! Kriminolog: Duboko verujem da devojčica više nije u Banjskom polju! (VIDEO)

Hronika
Autor: Glas javnosti

Nestala Danka Ilić (2) navodno je snimljena u Beču u pratnji dve žene koje su između sebe govorile na rumunskom.

Poznati kriminolog Ivana Stevanović kaže da ovaj video budi nadu da će se Danka Ilić pronaći živa.

Kako pretpostavlja direktorka Instituta za kriminološka i sociološka ispitivanja Ivana Stevanović, ukoliko se ispostavi da je na snimku nestala Danka Ilić, onda je u pitanju trgovina ljudima, u ovom slučaju trgovina radi usvojenja.

- Svi koraci policije i države ukazuju na ozbiljnost slučaja. Svi naši građani koji žive van granica Srbije treba da usmere svu svoju pažnju na pronalazak male Danke Ilić. Radi se o koracima koje je naš čovek preduzeo u Beču, koji je napravio snimak, on je uradio najvažnije, uključio je bečku policiju. To je veoma bitno i to je pravi put. Ako imamo bilo koju sumnju odmah treba prijaviti policiji. Sve policije na svetu, svi aerodromi, granice itd, imaju ovu informaciju sada - kaže Stevanović.

Građani da ne daju neproverene informacije

Ukoliko se ispostavi da je na snimku Danka, Stevanović ističe da je ova akcija bila veoma dobro planirana.


- Sama činjenica da se sumnja pojavila posle sedmog dana, govori o tome da je sve ovo veoma dobro planirano. Ako je Danka prešla granicu, to govori o tome da je sve urađeno vrlo brzo po prijavljivanju nestanka. Jako je teško danas sakriti bilo šta. Ono što nas ovde ohrabruje je činjenica da Danka sigurno zna kako se zove, da može da se odazove na svoje ime i ono što će olakšati potragu je to što ona ne može da razume te žene. Ovde se sve vreme radi o pretpostavkama. Važno je i to što policija nastavlja da traga i na mestu gde je prijavljen nestanak - kaže Stevanović.

Upozorava sve građane da ne daju neproverene informacije policiji, jer to usporava istragu.

- Nije dobro danas baviti se takvom vrstom komentarisanja. Ako nas ovaj slučaj nečemu uči, to je da ne stavljate slike svoje dece na društvene mreže! To je prva poruka i prva preventiva danas u eri kada postoji toliko raznih oblika kriminala.


(Foto: Privatna arhiva)

Druga lekcija koju učimo, roditelji, nemojte sami preduzimati akcije, odmah pozovite policiju. Mi smo tu izgubili vreme. Tamo su preduzimane samostalne akcije traženja. Gubimo dragoceno vreme - kaže Stevanović.

Ako je Danka na snimku, sigurno je u pitanju trgovina ljudima radi usvojenja

- Granica sa Bugarskom i Rumunijom je jako blizu i to je ono što je policija morala da uzme u obzir, ističe Ivana Stevanović.

- Tržište zapadne Evrope i bogatih zemalja vapi za decom za usvojenje. Sumnjalo se i na traženje otkupa, ali koliko znamo porodica nije toliko materijalno situirana da bi neko od njih tražio otkup - ističe Stevanović.

Strah od hlađenja slučaja

- Protok vremena koji se dešava, činjenica da prolazi vreme sve više, a slučaj se hladi. I onda dobijate mnogo manje informacija. Jako je važno da se ovaj fokus održi. Duboko verujem da ćemo mi dobiti informaciju veoma brzo. Bavljenje roditeljima i porodicom samo odvlači pažnju od slučaja. Poenta je da je Danka nestala. Oni koji najviše informacija mogu da daju jesu majka i otac. Ako nađemo Danku, onda će Tužilaštvo odrediti da li je bilo propusta od strane roditelja - kaže Stevanović.


(Foto: Privatna arhiva)

Neobjektivno izveštavanje medija, spekulacije i dovođenja vračara i magova da govore o slučaju nestale devojčice samo pogoršava situaciju i dovodi do gubljenja vremena.

- Moramo da govorimo o tome! Naša javnost mora da zna kako se ponaša u ovakvim situacijama. Aktiviran je sistem "Pronađi me", prioritet je da idemo samo sa proverenim informacijama, gubi se mnogo vremena, a vreme je ovde ključno - kaže Stevanović.

Moguće je da dete bude oteto, a da ne bude pronađen nijedan trag

- Moguće je da dete bude oteto, a da ne pronađemo nijedan trag. Svi naši psi koji su bili tamo, tamo su bili i psi tragači i brojni psi koji bi je našli posle onakve pretrage. Zaista ne mogu da verujem da tako malo dete može da ode toliko daleko ili da je upalo neki šaht... Bukvalno je sve urađeno, preokrenuli su celu zemlju tamo i jednostavno, Danka tamo nije pronađena - kaže Stevanović.

Kako navodi, duboko veruje da ona više nije tamo, jer bi verovatno do sada već bila nađena.

- Mislim da je jako brzo napustila teritoriju, ali ovo je samo moja sumnja i moja pretpostavka - kaže Stevanović.

Kako ističe, i policija sama bira koje će informacije davati, ali ako se ispostavi da devojčica sa snimka nije Danka, nastavlja se dalja potraga.

- Ako se ispostavi da devojčica sa snimka nije Danka potraga se nastavlja. Ali sama činjenica da je žuta poternica otvorena, sama činjenica da su svi koji treba obavešteni, pozornost je usmerena i jako će biti teško otmičarima da se kreću po Evropi! Ne znači da je Beč krajnji cilj.... Samo je bitno da je Danka živa - rekla je Ivana Stevanović.

Mišljenja i stavovi u ovom tekstu nisu nužno stavovi redakcije "Glasa javnosti"


Glas javnosti/K04S/K1 TV

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR