Glas Javnosti

Šuma, kesa na glavi, glogov kolac, pištolj u ustima: Lazović obaveštavao Zvicera kako muči uhapšene?

Hronika
Autor: Glas javnosti

Lazović je, tokom iznošenja odbrane, negirao izvršenje krivičnih dela, tvrdeći da je članove tog klana hapsio, a ne s njima drugovao

Optuženi crnogorski bezbednjak Petar Lazović navodno se porukama hvalio šefu kavačkog klana Radoju Zviceru kako muči uhapšene, za koje su pretpostavljali da su pripadnici organizovane kriminalne grupe škaljarski klan, i od njih iznuđuje iskaze, prenose Vijesti.

“Kesa malo, šuma malo, reka malo, glogov kolac malo”, poslao je navodno Lazović poruku u grupni čat Zviceru i kolegi Ljubu Miloviću.

Na taj način je, spekuliše se, objasnio šta će preduzeti ako uhapšeni ne budu hteli da priznaju ništa...

Tu poruku navodno je poslao preko kriptovane Skaj aplikacije, nakon što su policajci uhapsili Podgoričanina Gorana Brajovića (28) i dvojicu državljana Kolumbije - Aleksandra Kostana Kaso Hosea (46) i Kaisedo Bandoj Huan Davida (32).

Ta akcija izvedena je nakon što je Zvicer, dan ranije, obavestio dvojicu policajaca da su u državu nelegalno ušla “dva mesara”.

“Prebrzo si ih smotao. Znao bi štek, metu, sve”, navodno mu je poslao u poruci Zvicer, a onda dodao da je tek trebalo da sazna koji zadatak imaju Kolumbijci.

“Ne znam, tek sam trebao da saznam, ali su kamikaze kako oni kažu. Njih treba stisnuti, to špija odma’ c*********”, odgovara šef klana na navodno Lazovićevo pitanje u koji lokal je trebalo da “ulete” Kolumbijci...

Policajac potom, navono, u grupni čat šalje fotografisane pasoše dvojice državljana Kolumbije, fotografisanu ličnu kartu Brajovića i njegovu fotografiju sa Instagrama.

Vijesti pišu i da je fotografisao i trojicu uhapšenih, ali i kako jednom od njih drže pištolj u ustima, a kako su drugom stavili lisice na ruke i papirnu kesu preko glave.

Navodno im prenosi i informacije kako “saslušavaju” uhapšene i to nakon što ih je policija pustila, ali i traži od Milovića da pošalje izvesnog Vuka sa ključevima za lisice.

“Oficire reci Vuku da donese nam ključeve od lisica, 2,3 različita, jer nemamo dometa gore”, navodno je napisao Lazović.

Nakon što Milović pita: “Đe da vam donese”, Lazović, kako se sumnja, objašnjava gde su odveli Brajovića i Kolumbijce.

“Đe ovo smeće radimo”, piše on navodno.

Policajac potom, pišu Vijesti, izveštava Zvicera i Milovića kako teče “saslušanje”, a šalje i audio-poruku na kojoj se čuju pretnje i mučenje.

“Nekome će dosadit, a ja mislim pre njemu”, čuje se jedan od “policajaca”, dok drugi govori: “Udavi ga, udavi ga, udavi ga...”.

Čuje se i da Brajoviću govore da mu je bolje da odmah počne da priča, ali i psovke...

Nakon izvesnog vremena, Milović navodno pita Lazovića trebaju li mu i lisice, i dobija negativan odgovor.

“Jesi dobio Vuka? Trebaju li lisice? Mora da ćuti Brajović, čim nema Juniora. Ili dometa nema”, konstatuje Milović.

Lazović mu tada navodno odgovara da ne može dobiti Vuka.

“Ne zna đe ste i nema ključeva. Kaže kod Mirka su u tojotu”, šalje navodno Milović, na što Lazović poto, kako pišu Vijesti, vređa najverovatnije kolegu iz svog tima.

“Ču’ ne zna đe smo, de*il!!!”.

Tada policajac obaveštava kolege iz klana da Brajović traži poligraf i da se kune da ne zna ništa, ali i poručuje im:

“Ćuti, kune se, ‘oće poligraf, ali laže. Nema stajanja, tek dva sata, 3”.

Prenosi im i da su se uhapšeni “otvorili”, a onda pita ko može biti meta:

“Uveče, može bit Z, je nas je 3 sa njim uveče. Može biti Ranko Tigar, može biti Aco Tigrov... Ko još može po vama???”.

Nakon što Milović pita zna li što Brajović, Zvicer odgovara da on zna.

Šef kavačkog klana tada se, porukama, iščuđava kako se još niko od pripadnika škaljarskog klana ne interesuje za uhapšenu trojku, a onda on i Milović ubeđuju Lazovića da su meta bili Zoran Lazović ili Milivoje Katnić.

Policajac ih navodno tad obaveštava koji advokat je došao u Centar bezbednosti Nikšić da traži uhapšenog Brajovića.

“Trebali su da upanu četvoro neđe đe nema izvlačenja”, piše Zvicer, a Milović dodaje: “Rekoše na Katu il’ Zorana, na nas. Pred izbore”.

Vođa kavčana tada dodaje: “Ma Zoran je njima trn u oko”.

Uz psovke, Lazović, kako pišu Vijesti, konstatuje da su sigurno hteli da “deru na nas u Štraftu”...

Mamicu im je*em ako su Z i Katu hteli, jer ne znam ko može drugo”, piše navodno tajni agent tada suspendovanom kolegi Miloviću i šefu klana.

U to vreme Zoran Lazović je bio pomoćnik direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala, a Katnić glavni specijalni tužilac. Stariji Lazović bio je na čelu Sektora kom je pripadao i njegov sin Petar.

Lazović je, navodno, u komunikaciji sa kriminalcima, koju je vodio preko kriptovane aplikacije, objašnjavao da je Tigar u stvari Ranko Ubović, vlasnik kompanije Bemax.

Iako u transkriptima koje je dostavio Europol, kako pišu Vijesti, postoje dokazi da je od Kolumbijaca iznuđen iskaz, sud je još ranije doneo presudu, a njihovo priznanje u policiji i pred specijalnim tužiocem Sašom Čađenović cenio je kao verodostojno.

Oni su u avgustu prošle godine u podgoričkom Višem sudu osuđeni na ukupno osam godina zatvora zbog članstva u kriminalnoj organizaciji koja je formirana radi izvršenja neodređenog broja teških krivičnih dela.

Brajović i Kaisedo David osuđeni su na po dve i po godine zatvorske kazne, a Aleksandar Kostana šest meseci više.

To tužilaštvo još u julu 2021. godine dobilo je transkripte koji teško optužuju Lazovića i njegovog kolegu Ljuba Milovića, ali je tadašnji specijalni tužilac Čađenović u januaru prošle godine arhivirao predmet i oslobodio ih odgovornosti.

Istraga je pokrenuta četiri meseca kasnije i to tek kada je portal Libertas objavio prepiske policajaca sa pripadnicima organizovane kriminalne grupe kavački klan i njihovim beogradskim saradnicima Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

Šta piše u optužnici?

Nekadašnji tajni agent uhapšen je 18. jula 2022. godine, a SDT ga tereti ga da je kao službenik Agencije za nacionalnu bezbednost, privremeno raspoređen u policijski SBPOKK, radio za mafiju, umesto protiv nje.

Oni su početkom januara podigli optužnicu protiv njega, Milovića, Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Milana Vujotića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića.

Prema navodima optužnice, ta kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore delovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji. Optuženi se terete za više teških krivičnih dela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

Lazović je obuhvaćen i u još nekoliko predmeta SDT-a, a svi se odnose na organizovanu kriminalnu grupu kavčani.

Tokom iznošenja odbrane, negirao je izvršenje krivičnih dela, tvrdeći da je članove tog klana hapsio, a ne s njima drugovao. Iz Lazovićevog pravnog tima ranije su saopštili da izloženost njihovog branjenika javnom mnjenju i osudi traje kontinuirano više od godinu.

Konstatovali su da protiv njega ne postoji nijedan dokaz, osim poruka sa Skaj ECC aplikacije.

Specijalni tužilac Čađenović, koji je zastupao i optužnicu protiv Brajovića i Kolumbijaca, uhapšen je 9. decembra 2022. godine, zbog sumnje da je deo organizovane kriminalne grupe kavački klan. Lisice na ruke stavljene su mu u prostorijama Specijalnog državnog tužilaštva, nakon što je njegov kolega Miloš Šoškić doneo odluku o otvaranju istrage i nalog za hapšenje Čađenovića.

SDT je protiv njega podigao optužnicu kojom ga terete da je sredinom 2020. godine postao pripadnik te krimi-ekipe i da je, umesto da goni članove tog klana, prikrivao dokaze protiv njih i sa pozicije specijalnog tužioca radio za mafiju.

Glas javnosti T02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR