Glas Javnosti

SUDIJA KOJA JE PUSTILA VELJU NEVOLJU I MARETA SADA TROJICU MLADIĆA OSLOBODILA OPTUŽBI ZA UBISTVO SIMOVIĆA

Hronika
Autor: Glas javnosti

Praunuk Dragana Simovića, srpskog heroja sa Solunskog fronta i navijač Crvene zvezde Borivoje Simović, ubijen je 25. juna 2020. godine, a tri i po godine kasnije, 12. decembra 2023. godine, sudija Slavica Nikolić je oslobodila trojicu mladića za krivično delo ubistva.

Igor Vrević, Aleksandar Nikolić i Miloš Mišljen su prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu oslobođeni optužbi za teško ubistvo u saizvršilaštvu u parku u Senjaku. Osuđeni su na jedinstvenu kaznu od po tri godine zatvora zbog nasilničkog ponašanja i nedozvoljenog držanja i nošenja oružja. Oni su ovu kaznu praktično izdržali, jer su do sada u pritvoru i kućnom pritvoru proveli 34 i po meseca.

Đorđe Antić, koji je bio Simovićev prijatelj i te večeri na suprotnoj strani od Vrevića, Nikolića i Mišljena, osuđen je na godinu dana zatvora zbog nedozvoljenog nošenja oružja. I on je praktično izdržao kaznu, jer je u kućnom pritvoru proveo devet i po meseci.

Foto: privatna arhiva glas javnosti - Igor Vrevic Aleksandar Nikolic Milos Misljen

Sud je utvrdio da su Vrević, Nikolić i Mišljen krivi zbog prebijanja Simovićevog prijatelja, koje se dogodilo dva dana pre tragičnog događaja. To je  kvalifikovano kao krivično delo nasilničkog ponašanja, a sva trojica su kažnjena i zbog toga što su kobne večeri nosili oružje. Sudija Slavica Nikolić je obrazložila da se trojica okrivljenih oslobađaju krivice za ubistvo jer su pucali u užnoj odbrani.

Po Simovića je bio koban jedan metak, koji ga je pogodio u leđa. Nastradao je kada je sa nekoliko drugova otišao na ugovoreni sastanak sa drugom grupom mladića. Svi su bili naoružani, uključujući i Simovića. Sumnja se da je Simović želeo da pomiri dve zavađene frakcije navijača Crvene zvezde. On je, prema navodima optužnice, preko Nikole Stančića dogovorio susret na Senjaku.


Foto: privatna arhiva glas javnosti - Borivoje Simovic

Kobne noći kada je Simović ubijen, pucano je najmanje iz dva oružja. Zaplenjena su tri automobila, među kojima i vozilo kojim je Simović bio prebačen u Urgentni centar, gde su lekari mogli samo da potvrde smrt. Na licu mesta pronađeno je oko 10 čaura, kao i jedan pištolj.

- Oni su došli na mesto sastanka kada je Simović prvi otvorio vatru na njih, napad je bio planiran, oni su uspeli da izbegnu metak, uzvratili su i pogodili ga. Da bi neko bio oštećen u sudskom postupku mora da ima časne namere, a ovde to nije bio slučaj.

Foto: privatna arhiva glas javnosti -  mesto ubistva

- Oštećeni mora da ima poštene namere, a ovde to nije bio slučaj. Simović je spremao napad, obezbedio oružje, pozvao Đorđa Antića da mu pomogne i izvršio ga. Detaljnije će sve biti objašnjeno u pisanoj presudi. Da li će ova presuda opstati ne znam, moguće su žalbe Apelacionom sudu, ali sam ubeđena da je dobra - obrazložila je sudija Nikolić i objasnila da je sudsko veće zaključilo da je u pitanju bila nužna odbrana, koja isključuje postojanje krivičnog dela.

Sudija Slavica Nikolić je objasnila da postoji krivica osuđene trojice za nasilničko ponašanje, jer se sve desilo na javnom mestu uz remećenje javnog reda i mira.

- Vrević i Nikolić su priznali da su imali pištolje i pucali, a Mišljen nije, ali je sudsko veće utvrdilo da je bilo pet pištolja. Iz svakog je ispaljena čaura, pa je i Mišljen osuđen za ovo krivično delo, iako ga je negirao. I Đorđe Antić je rekao da je video tri osobe da pucaju u njihovom pravcu - kazala je sudija. 

Ona je navela da su sva trojica okrivljenih i ranije osuđivani. Mišljen je osuđivan za isto krivično delo, ali su to cenili u ublaženom vidu, iako su to bile otežavajuće okolnosti. Sudija je za Antića navela da mu je sudsko veće ublažilo kaznu jer ima brojne olakšavajuće okolnosti.

Branioci Vrevića, Nikolića i Mišljena Dalibor Katančević i Branislav Bogdanović kažu da je ovo bila potpuno očekivana presuda i da su ubeđeni da će u delu za ubistvo biti potvrđena, jer drugačije ne može. Kažu da očekuju žalbu tužilaštva, posle čega će se videti šta će reći Apelacioni sud u Beogradu.

SLAVICA NIKOLIĆ ZANEMARILA BELIVUKOV DNK NA GEPEKU AUTA

Krajem januara 2017. na tramvajskim šinama u Ulici 27. marta nađeno je telo Vlastimira Miloševića, koji se bavio poslovima obezbeđenja. Tada su Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja i njegova desna ruka i kum ubijenog Marko Miljković i Mirko Kojić optuženi za za pomaganje nepoznatom počiniocu koji je počinio ubistvo. Prema optužnici, ubica je pobegao automobilom koji je kasnije nađen zapaljen. Taj auto su kupili Miljković i Kojić, a tablice s drugih ukradenih kola je stavio Belivuk.

Sudija Slavica Nikolić je potvrdila da su biološki tragovi Velje Nevolje nađeni na bravi gepeka automobila korišćenog za ubistvo, ali da su bili pomešani s drugim otiscima. Iako je u krivičnoj prijavi dostavljenoj tužilaštvu pisalo da je Veljin DNK nađen i na ulaznim vratima zgrade, u kojoj je stanovao Milošević, veštak je to porekao i naveo da je u pitanju greška u komunikaciji između nje i policije i da zapravo nije nađen dokaz koji vodi do Belivuka.

Iz njenog svedočenja je otkriveno i da neki od prikupljenih dokaza nisu mogli da budu korišćeni na sudu pošto ih je kontaminirao policajac tokom uviđaja! U maju 2018. sudija Višeg suda u Beogradu Slavica Nikolić oslobodila je sve okrivljene. Istakla je da nije sporno da je Belivuk imao kontakt sa automobilom, kao i da su druga dvojica učestvovala u toj kupovini, ali da nije dokazano da su znali da će biti korišćen prilikom izvršenja krivičnog dela.

Ovu odluku je, u februaru 2019. potvrdio Apelacioni sud, kojim je predsedavala sudija Tatjana Vuković. Nameće se pitanje da li će i presuda za ubistvo Borivoja Simovića biti dodeljena veću Tatjane Vuković?

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR