Glas Javnosti

STOTINE GRAĐANA ŽRTVE PIRAMIDALNE ONLAJN PREVARE: Slede krivične prijave

Hronika
Autor: Glas javnosti

Od građana pokradeni milioni, među žrtvama i policijski službenik.

Više stotina Leskovčana sakuplja dokaze i priprema kolektivnu krivičnu prijavu koja će biti podneta Policijskoj upravi u tom gradu zbog velike piramidalne onlajn prevare preko aplikacije “Opensoil”, piše Rešetka.

Preko aplikacije je novac ulagalo više hiljada sugrađana, a gubici se mere u milionima dinara, tvrde oštećeni.

Kako navodi izvor iz policije, koji je takođe pokraden i koji se najpre obratio Odeljenju za visokotehnološki kliminal u Beogradu, otvoreno se sumnja da izvesnu “Annu”, administratorku Whatsup grupe preko koje su se ljudi ubeđivali da ulažu svoj novac, zapravo predstavlja nekoliko Leskovčana koji su osmislili njen lažni profil.

– Radi se o ozbiljnim gubicima kod pojedinih ljudi. Znam komšije, velike privrednike, koji su ulagali ozbiljan novac i izgubili na desetine hiljada evra, navodi izvor.

On poziva da se Whatsup grupi, koja se sada zove “Opensoil tužbe Leskovac”, prijavi što veći broj oštećenih kako bi se priukupili podaci i dokazi koji će biti dostavljeni istražnim organima.

Ceo piramidalni proces krenuo je od menadžera i lidera iz jednog leskovačkog fabričkog pogona, a sve je postalo mnogo masovnije kada je napravljena Whatsup grupa koja je za par meseci nakupila na desetine hiljada članova isključivo iz Leskovca.

– Izvesna Ana je bila administratorka grupe i vodila je celu tu priču. Predstavljala se kao osoba iz Amerike, sa američkim brojem, a  sada većina nas sumnja da je u pitanju to da se iza tog profila krilo više osoba iz Leskovca, navodi sagovornik.

Prvi nagoveštaj da je u pitanju prevara desio se pre nedelju dana.

– Pustili su menadžeri te Whatsup grupe promociju za sve u grupi. Navodno, uplatiš 1.000 dolara, a oni poklone još toliko. I to, kao, možeš neograničeno puta da radiš. Masa njih je to prihvatila. Uplatili su i nisu dobili novac. Aplikacija je ugašena, a glavna menadžerka Ana je nestala iz grupe, navode oštećeni građani, dostavljajući i prepiske razgovora.

Leskovačka policija još nije primila prijavu, ali je na prevaru ukazano Odeljenju za visokotehnološki kriminal u Beogradu, navodi Rešetka.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Gogi u 28.03.2023 15:24:53 h
     0 
Da leskovcani imaju mozga, skapirali bi da su odgovorni isti oni koji su odrzavali „evente“ po srbiji i promovisali open soil kao sigurnu platformu. Dakle, treba procesljati administratore grupe koji se predstavljaju da su zrtve te iste prevare i da su oni „samo dodavali nove clanove u grupu“, a zapravo su pre toga svesno operisali na terenu i koordinisali prevaru.