Glas Javnosti

SKANDALOZNO : Dvojica Belivukovih ljudi dobila blaže mere, suđenje se nastavlja u oktobru

Hronika
Autor: Glas javnosti

Danas je poslednji dan suđenja Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću za ovu nedelju, a pred sudom je iskaz dala svedok Verica Predić iz Surduka, koja je Belivuka i njegov klan zatekla dok su palili telo prve žrtve klana Gorana Mihajlovića.

Filipu Ivanovskom i Vladu Georgievu mera zabrane napuštanja boravišta zamenjena je merom zabrane napuštanja Srbije.

Za ostale oktivljene odbijeni su zahtevi odbrane.

U odnosu na optužene Nemanju Đurića, Dragana Mitrovića, Senada Rešovića, Alekse Šejića, Alekse Stošića, Marka Budimira, Vladimira Greka, Dejana Tešića, Marka Andrića i Miloša Budimira ponovo su vraćeni u redovni postupak.

Naredna ročišta zakazana su za 30. i 31. oktobar i 2. i 3. novembar, a kao svedok pozvan je Ilija Kovačević.

Branilac Milovana Tadića zatražio je da mu bude ukinut pritvor ili bude zamenjen meru zabrane napuštanja stana. Advokat je dostavio i dokumentaciju da je Tadić bio upritvoru kada su krivična dela vršena.

- Navedeno je da je on, dok je bio na uslovnoj slobodi, postao član kriminalne grupe i da će zato da ponovi delo, a on je bio na meri zabrane napuštanja stana - rekao je branilac.

On je dodao i da mu je krivo što je prekinuto ispitivanje oštećenog I. S. jer je "sud shvatio da se radi o nekredibilnom svedoku" i odredio njegovo veštačenje.

Branilac Aleksandra Vučeljića Boško Milić rekao je da njegovom branjeniku pritvor treba da se zameni blažom merom zabane napuštanja stana uz elektronski nadzor.

- Njegova supruga sama dve i po godine odgaja dva maloletna deteta. Porodična situacija je jako teška. Njemu se na teret stavlja iskaz oštećenog I. S. da je učestvovao u otmici. On je tužiocu pričao o svojim dogodovštinama i nije spominjao Vučeljića dok mu ga tužilac nije spomenuo. Ovde pred sudom je pričao skroz drugu priču. Vučeljić je taoc ovog postupka - rekao je Milić.

Milić je rekao da više ne stoji da je Vučeljić lice bez imovine jer je u međuvremenu nasledio stan.

Branilac Nemanje Lakićevića Dalibor Katančević rekao je da njegov branjenik nije ni trebalo da bude lišen slobode i da je više puta tražio da on bude pušten iz pritvora.

- Moja uverenost da pred sobom imate nevinog čoveka se samo pojačava - rekao je Katančević.

Branilac Filipa Ivanovskog Miljana Perendija zatražila je da se njenom branjeniku ukine zabrana napuštanja mesta boravišta.

- On da je sklon bekstvu, on bi za 40 održanih ročišta pobegao. Ja tražim zabranu napuštanja Srbije ili potpuno ukidanje mere. Njegovom detetu su potrebni lekari, a oni to nemaju u Pančevu, moraju da idu po Srbiji. Majka ne može i da vozi i da nosi dete na vežbe - rekla je.

Advokat Sanja Ćeriman predložila je ukidanje mere zabrane napuštanja boravišta za okrivljenog Vlada Georgieva.

Ona je rekla da je Georgievu ceo život vezan za Srbiju, a da je primer redovnog pojavljivanja na sudu i njegova supruga Slađana Sekulić, kojoj nije određena nijedna mera, odnosno nalazi se na slobodi, te da bi i Georgiev postupao na isti način.
Ona je stavila predlog i da se paru Georgiev-Sekulić vrate privremeno oduzeti predmeti.

Branilac okrivljenog Mijata Simeunovića Ivana Ostojić, takođe je tražila da se njenom branjeniku ukine zabrana napuštanja boravišta. Ona je rekla da je Simeunović pokazao procesnu disciplinu i redovno dolazio na suđenja, te da bi mogao da ne dođe da je to želeo.

Milovan Tadić se javio za reč i rekao da su njegovi oduzeti predmeti iz Dalmatinske ulice i da su u pitanju dokumenta i ugovori, te da je očigledno da nije živeo u Ruzveltovoj.

- Ja sam od 2018. do 2020. godine bio u pritvoru. Nanogicu sam nosio 11 meseci, nikada nisam opomenut. Imam sudski proces koji traje od 2015. godine i nikad nisam zastao, ni izostao. Moja supruga sama brine o svima, teško joj je dok sam ja ovde. Molim Vas da to uzmete u obzir - rekao je Tadić.

Tužilašvo se protivi ukidanju pritvora u odnosu na Tadića, Vučeljića i Lakićevića. Tužilac je rekao da ne stoje tvrdnje odbrane da je postupak u vezi sa njima trojicom praktično završen jer postoje dokazi koji su dobijeni putem međunarodne pravne pomoći od Francuske.

Tužilaštvo se takođe protivi ukidanju mera za Ivanovskog, Georgieva i Simeunovića.

Tužilac je rekao da je ostao CD sa foto okumentacijom sa stadiona Partizana, a sudija je rekla da će to biti pregledano naknadno.

Pred sudom su pregledani dokumenti vezani za kuću na Rudniku, za koju se sumnjalo da su je kao "štek kuću" koristili pripadnici Belivukovog klana, ali i službena beleška u kojoj je konstatovano da nisu u njoj pronađeni tragovi izvršenja krivičnih dela.

Pregledana je dokumentacija policije sa naplatnih stanica i benzinskih pumpi 9. decembra, ali 10. novembra, a zahtevi su podneti tokom novembra i decembra 2020. godine, odnosno pre hapšenja članova klana.

- Sećate se Spasojevićeve i moje rasprave o vatri, sad smo čuli da je to neka vatrica, nije bilo ćumura, nije bilo "golfa 6". Spasoejvić nije mogao da odredi gde je bila vatra, ali smo uspeli slikama da ga nateramo da se izjasni. Svedok kada je rekla ivica, ona misli na padinu, na metad i po-dva od nje, a Spasojević je rekao 15 metara. Spasojević je rekao da nije premeravao vatru i da je bila velika, a sad smo čuli da nije bila velika i da je bila uobičajena vatrica - rekao je Miljković.

On je dodao da je Spasojević rekao da se krio iza šupe, a da svedok ne psominje da postoji šupa.

- Da je pričala sa Veljkom Belivukom, ona bi odmah zanala da je to Veljko Belivuk, ne bismo morali ni da radimo prepoznavanje kako se radi po zakonu. Spasojević je rekao da smo rekli "dobro je da nije videla, morali bismo i nju". Svedokinja je bila dovoljno blizu da vidi da li je u pitanju telo ili ne. Ne Stoji spasojevićeva teza da smo palili čoveka, a ni da smo bili tamo - dodao je.

Istakao je i da je Spasojević rekao da se 2019. pored gradila kuća, a žena je rekla da se gradila kasnije.

- Spasojević je gledao fotografije, pa je rekao da se tada gradilo velelepno zdanje. Čuli smo od svedoka da nije. On ne zna da je stara kuća kuća od tog placa. Da je navodno išao s nama, znao bi. Rekao je da je Belivuk imao ključ, a svedokinja je juče rekla da nije ni bilo ključa - zaključio je Miljković
.
Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR