Glas Javnosti

Retka fotka najpoznatijeg momka 'BEOGRADSKOG PODZEMLJA': Ovo sliku još niste videli! (FOTO)

Hronika
Autor: Glas javnosti

Jedan od najpoznatijih momaka ''beogradskog podzemlja'' i začetnik ''dizel generacije'' jeste Aleksandar Knežević Knele.

Uprkos tome što je ubijen veoma mlad, Knele je za života ostvario mnogo toga ako se gleda kroz prizmu kriminalnih uspeha - odrađivao je ozbiljne poslove, uživao je poštovanje celog grada koji je u tom trenutku bio kao košnica puna kriminalaca uzvrele krvi, osvajao je simpatije mnogih devojka. Takođe, Knele nikada nije bio osuđen ni za jedno od dela za koja se sumnjičio.

Za njega se vezuju brojni oružani obračuni koji su devedesetih bili veoma česti na ulicama Beograda.

Jedan od takvih obračuna bio je sukob sa Zoranom Kovačevićem Kočom 1991. godine zbog posla oko auto-otpada. Sukob je kulminirao kad ga je posle kraće rasprave u prepunom klubu "Tifani" Knežević upucao u noge.

Knele je 1992. preživeo dva napada.

Maja meseca 1992. godine ispred kafića "Freska" posle žestoke svađe i vređanja na nacionalnoj osnovi Milan Janković iz Bijelog Polja ranio je Kneleta u predelu prepona. Knežević je na nosilima prevezen u Klinički centar i tad je i nastala čuvena fotografija.

Nakon ovog ranjavanja Knele je napadnut i u jednoj automehaničarskoj radnji i samo je pukom srećom izbegao smrt. Bio je učesnik mnogih pucnjava po Beogradu, učestvovao je u obračunu ispred restorana "Poslednja šansa" i diskoteke "Luv" na Voždovcu. Nedugo zatim ispred kluba Nana na Senjaku, dve maskirane osobe, naoružane kalašnjikovima, istrčavši ispred Kneletovog Poršea ispalile su više hitaca. I ovog puta Knele je imao sreću pošto se podvuko pod volan automobila, pa je prošao samo sa ogrebotinom, dok je porše bio oštećen na više mesta.

28. oktobra 1992. godine Knele je upucan u čuvenoj sobi 331 hotela "Hajat". U trenutku ubistva imao je samo 21. godinu. Pronašla ga je sobarica u lokvi krvi, sa licem okrenutim ka podu. Na ogledalu je, navodno, krvlju bio ispisan broj jedan, što su mnogi protumačili kao da je Knele bio prvi na listi za odstrel.

Zanimljiv detalj iz istrage Kneletovog ubistva jeste da su te noći kada je ubijen nadzorne kamere bile isključene sve do jedne, pa tako nije bilo moguće utvrditi ko je ulazio u hotel. Istražitelji koji su radili na njegovom slučaju kasnije su pričali da je Knele svog egzekutora poznavao, jer ga je pustio u sobu, a u prilog tome govori i podatak da je Knele navodno držao prst na obaraču čak i kada se sastajao sa najbližima.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR