Glas Javnosti

NE PITAJU ZA CENU! Evo koliko se u Srbiji naplaćuju LIKVIDACIJE

Hronika
Autor: Glas javnosti

U ratu "kavčana" i "škaljaraca" ubistvo košta od 50.000 do milion i po evra

Rat "kavačkog" i "škaljarskog" klana potpuno je poremetio cenovnike za plaćena ubistva u Srbiji, ali i na Balkanu. U međusobnim obračunima klanovi ne koriste svoje članove, već angažuju ubice sa strane, koje se teško mogu povezati sa njima. 

Oni su samo plaćene, ne i profesionalne ubice - objašnjava sagovornik 24sedam.

Ubistva se plaćaju od 50.000 evra, dok je najviše plaćena likvidacija vođe "škaljaraca" Jovana Vukotića. Ovo ubistvo u Istanbulu izvedeno je za milion i po evra.

Cena ubistva varira u zavisnosti od toga koliko je buduća žrtva važna. Cenu povećava i opasnost od krivičnog gonjenja, kao i to da li žrtva ima telohranitelje ili policijsku zaštitu - dodaje naš sagovornik.

Plaćena ubistva u Srbiji su se nekada uglavnom dovodila u vezu s porodičnim/rodbinskim sukobima. Kasnije, plaćenici su počeli da se angažuju i u mafijaški obračunima. 

Prvi podatak o plaćenom ubici isplivao je na suđenju za ubistvo Jugoslava Cvetanovića, koji je izrešetan 27. septembra 2017. u haustoru u centru Vranja. Tada se govorilo da je Marjan Vujačić iz Podgorice za taj zločin dobio 50.000 evra. Inače, Jugoslavov brat Saša Cvetanović Pitbul osuđen je na 30 godina robije zbog ubistva Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića, vođe "zemunskog klana", 24. aprila u Beogradu. 

Onda slede serije plaćenih ubistava, gde veliku ulogu igra i ekipa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Četiri smrti za dva miliona

Radoje Zvicer, koji je, prema policijskim podacima, na čelu "kavačkog klana", osumnjičen je da je zajedno sa Darkom Šarićem i Nikolom Spasojevićem, koji je u bekstvu, naručilac ubistava pripadnika "škaljarskog klana" Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini, kao i Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu. Ove likvidacije su plaćene dva miliona evra, od kojih je polovinu platio Zvicer, 750.000 evra Šarić, a 250.000 Spasojević.

Ubistva na Krfu dogodila su se u julu 2020, a u Atini u januaru iste godine.
Na suđenju organizovanoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića njihov dojučerašnji "vojnik" Srđan Lalić, koji se u međuvremenu nagodio sa tužilaštvom i postao svedok saradnik, ispričao je da su Ljubomir Lainović i Milinko Mili Brašnjović likvidirali visokopozicionirane članove “škaljarskog klana” Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini.

Otkrio je i da je za dvostruku likvidacija na Krfu dato milion evra, kao i da je trebalo da se plaćene ubice Lainović i Brašnjović tale popola, međutim, Radoje Zvicer je preko aplikacije "Skaj" javio da se iznos mora podeliti sa još dvojicom, čime Ljubomir nije bio zadovoljan.

Ubistvo u Atini počinili su Lainović, Milinko Brašnjović, izvesni Leptir i Matori.

"Škaljarci" plaćaju više

U jednoj od komunikacija putem aplikacije "Skaj" koje su vođene od 25. avgusta do 26. septembra 2020, kao sagovornici su identifikovani Nikola Mandić i Željko Radulović, obojica pripadnici "škaljarskog klana".

Mandić se u periodu korišćenja aplikacije "Skaj" nalazio u zatvoru u Spužu zbog sumnji da je saučesnik u ubistvu bivšeg fudbalera Gorana Lenca, a Željko Radulović je sin Ranka Radulovića, vođe nikšićke grupe koja je, po tužilaštvu, povezana sa "škaljarcima".

Kraljevačka veza za sitniš

Stefan Milašinović (23) iz Kraljeva ubio je 28. aprila 2022. Luku Žižića (37), i to za, najverovatnije, nekoliko hiljada evra i narkotike. I njegov sugrađanin Lazar Ilić (24) ubio je Aleksandra Šarca  (35) u podzemnoj garaži Tržnog centra "Ušće" 17. oktobra 2020. godine. 

 Kako se vidi iz komunikacije Mandića i Radulovića, "škaljarski klan" je za svako pojedinačno ubistvo "konkurencije“ nudio od 150.000 do 200.000 evra.

Likvidaciju pripadnika "škaljarskog klana" Gorana Vlaovića (38), avgusta 2022. godine na ostrvu Pag, naručio je vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer. Za njega je izdvojio 50.000 evra. U organizaciji zločina, naime, učestvovalo je nekoliko ljudi, a samo je Duško Tanasković (28) iz Kragujevca bio zadužen za izvršenje. On je uhapšen odmah nakon što je u Gorana Vlaovića ispalio smrtonosni hitac ispred kluba "Noa", u kojem je žrtva bila sa prijateljem i devojkom.

Najskuplje u režiji Turčina

Ubistvo vođe "škaljarskog klana" Jovana Vukotića 8. septembra u Istanbulu plaćeno je milion i po evra. Vođa kriminalne grupe Bariš Nek dobio je taj novac od "kavčana" i naredio je svojim ljudima da odrade to ubistvo.

Ranko Radošević (54), zvani Ranko Eskobar, ubijen je 9. marta ove godine oko 11 sati na benzinskoj pumpi u Rušnju, a prema operativnim informacijama, njegova likvidacija plaćena je 100.000 evra, odnosno naručilac je ubicama obećao po 50.000 evra. Ubijeni Radošević bio je visokopozicionirani pripadnik nikšićke kriminalne grupe i blizak "škaljarskom klanu" i njegovom vođi Jovanu Vukotiću.



Glas javnosti/D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR