Glas Javnosti

MAJKA DEČAKA UBICE BILA U TIMU VEŠTAKA U SLUČAJU PROTIV VELJE NEVOLJE!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Miljana Kecmanović, majka dečaka ubice Koste K. iz OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru bila je u komisiji biologa koji su veštačili DNK tragove nađene na mestu ubistva karatiste Vlastimira Miloševića, na tramvajskim šinama, u ulici 27. marta u Beogradu.

Dokumenta potvrđuju da je majka dečaka ubice bila jedan od troje veštaka koji su analizirali tragove prikupljene na mestu ubistva Vlastimira Miloševića u januaru 2017. godine.

Nepoznati ubica je tog 30. januara 2017. godine ušao u ulaz zgrade u Ulici 27. marta, gde je Milošević stanovao. Kada se Milošević pojavio na vratima, kako je napisano u optužnici za njegovo ubistvo, egzekutor je u njegovom pravcu ispalio 10 hitaca iz "škorpiona" sa prigušivačem, od kojih ga je sedam pogodilo u telo i jedan ispod brade.

Teško ranjeni Milošević je stigao do tramvajskih šina pre nego što je zbog obilnog krvarenja pao na asfalt. Ubica ga je sustigao i ispalio mu još šest metaka u glavu, a potom pobegao u susednu ulicu gde ga je čekao automobil.

Nekoliko dana kasnije na Karaburmi je pronađen zapaljeni auto za koji se pretpostavljalo da je odvezao ubicu.

Nedelju dana posle ubistva policija je uhapsila Veljka Belivuka, Velju Nevolju, pod sumnjom da je počinio teško ubistvo, kako je pisalo u saopštenju MUP-a. Tri meseca kasnije kao pomagač u zločinu uhapšen je Marko Miljković, inače kum karatiste Miloševića. O trećem učesniku Mirku Kojiću nije bilo reči sve do podizanja optužnice.

Od hapšenja, do podizanja optužnice promenilo se mnogo toga. Velja Nevolja je uhapšen kao izvršilac, ali optužen je samo za pomaganje u ubistvu. Prema optužnici, Miljković i Kojić su kupili vozilo korišćeno prilikom ubistva, a Belivuk je ukrao tablice sa drugog automobila i stavio ih na kupljeni.


Vlastimir Milošević (Privatna arhiva)

Tužilaštvo je kao dokaz protiv trojice okrivljenih predložilo brojne svedoke, među kojima i sudsku veštakinju koja je predvodila tim u kojem su još bili majka dečaka ubice i još jedan njihov kolega. Veštačili su DNK tragove nađene na licu mesta i na zapaljenom automobilu.

Šefica tima veštaka ispričala je da je na čaurama sa lica mesta nađen trag nepoznate muške osobe, a da je trag Belivuka bio na bravi gepeka automobila korišćenog prilikom ubistva.

Na ovom tragu, međutim, postojao je i DNK druge osobe, zbog čega su advokati odbrane tvrdili da je dokaz nedovoljno čvrst.

Nakon svedočenja veštakinje ubrzo je doneta oslobađajuća presuda, a Veljko Belivuk i Marko MIljković su pušteni na slobodu.


Veljko Belivuk (Printskrin)

Tokom svedočenja Srđana Lalića, svedoka-okrivljenog u postupku koji se sada vodi protiv klana Veljka Belivuka, govorilo se između ostalog i o ubistvu Miloševića. Lalić je rekao da je u medijima video da se dogodilo ubistvo i da je bio "iznenađen, razočaran i uplašen".

Lalić tvrdi da je nekoliko dana pre ubistva sa Miljkovićem i Belivukom postavio na Miloševićev automobil GPS uređaj, kao i kabl za nadzor u blizini njegove zgrade. On je pojasnio da mu oni tada nisu rekli da će Milošević biti likvidiran, zbog čega je, kako sada tvrdi, bio razočaran.

- Niste mi rekli da ćete ga ubiti, mislio sam da ćete ga povrediti. Čak sam te pitao da li treba da ga prebijemo zajedno, a ti si se nasmejao, rekao si "ne, ne" - rekao je Lalić..

Na pitanje Miljkovića šta su on i Belivuk radili to veče kada je Lalić navodno postavio GPS uređaj, Lalić je odgovorio da su čuvali stražu, odnosno da su gledali da neko ne naiđe.


Šefica tima veštaka: DNK nalaz nije osporen

Šefica tima forenzičara, Milica Keckarević Marković, pre izvesnog vremena je reagovala na medijske napise o ovom slučaju.

"Sudski veštaci za DNK analize sa Biološkog fakulteta u Beogradu ni u jednom trenutku postupka, uključujući istragu, a zatim suđenje Veljku Belivuku i dr. za ubistvo Vlastimira Miloševića, nisu promenili sopstveni nalaz o pronađenim DNK tragovima, odnosno nikakav DNK uzorak nije nestao.

Naime, rezultati koji su dati u Obaveštenju o toku veštačenja Biološkog fakulteta u Beogradu od 06. 02. 2017. godine su potvrđeni i dopunjeni u nalazima od 26. 04. 2017. godine, a što je i doc. dr Milica Keckarević Marković kao predstavnik tima veštaka sa Biološkog fakulteta potvrdila u svom iskazu datom na glavnom pretresu održanom 6. 3. 2018. godine.

Takođe, DNK nalaz u ovom predmetu nikada nije osporen, a što se može videti u presudi donetoj 11. 05. 2018. godine (predmet K.br.357/2017 Višeg suda u Beogradu)“, piše u dopisu dr Milica Keckarević Marković.

Glas javnosti/B06S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR