Glas Javnosti

EPILOG FILMSKOG BEKSTVA IZ ZATVORA U ZABELI: Cinkaroš odao begunce, jedan uhapšen za drugim se traga, a stražari radili 36 sati!

Hronika
Autor: Glas javnosti

Jedan od dvojice begunaca iz požarevačkog zatvora „Zabela“ Nenad Lokvarevič iz Kostolca je uhapšen, dok se za njegovim zatvorskim ortakom Nikolom Spasićem iz Smedereva još traga. Kako Glas javnosti saznaje, begunce je ocinakrio jedan robijaš, koji je čuvaru rekao da su pobegli.

Lokavarevič, koji je osuđen na tri i po godine zatvora zbog krađe šume uhapšen je 19. avgusta ujutru, dok je Spasić, koji je osuđen na šest godina robije zbog teških i lakih krađa još u bekstvu.
 


Detalji bekstva isplivali su tek posle hapšenja Lokvareviča jer je zatvor „Zabela“ od trenutka kada je prijavljeno da su njih dvojica nestali  bio pod vanrednim inspekcijskim nadzorom tako da niko od zaposlenih nije smeo da telefonira i komunicira sa spoljnim svetom, dok su osuđenici bili pod pojačanom kontrolom. 

- Spasić je od ranije poznat po bekstvima. On je pre napuštanja „Zabele“ bežao iz policijske stanice i zatvora u Smederevu, kao i kazamata u Nemačkoj. Ispostavilo se da su on i Lokvarevič išetali napolje u četvrtak, 17. avgusta oko 16 sati, a da je to primećeno, tačnije prijavljeno tek uveče, neposredno pre večere. Niko od stražara nije primetio da ih nema sve dok ih jedan osuđenik nije cinakrio.
 


Oni su uspeli da sklone jednu štaflu, drvenu gredicu, posle istovara neke robe u magacin. Posle ručka su krišom razvalili vrata od pogona jer su znali da se pogoni za obuku posle 14.30 sati samo zaključavaju i da tamo nema stražara. Iskoristili su to što u bunkerima, na ogradi oko pogona, nema stražara posle radnog vremena. Kada su ušli u pogon uzeli su kuke i uže, a onda su se, uz pomoć štafle, popeli uz zid kojim je ograđen zatvor. Potom su zakačili kuke za zid,  kanapom se spustili na put i nesmetalno pobegli - navodi naš izvor blizak zatvoru i otkriva ko je odgovoran za propuste.

 - Svi osuđenici posle završene obuke u radnom pogonu prolaze kroz skener za metal detektor. Nije tačno da ne postoji provera. Strogo je kontrolisano da nešto ne iznesu iz pogona. Međutim, pravi krivac je nekadašnji načelnik službe obezbeđenja Goran Nenadović, koji je umro u novembru 2021. godine jer je on dozvolio da bunkeri na ogradi ne rade posle radnog vremena pogona! Odgovorni za ovo bekstvo mogu da budu samo sadašnji načelnik službe obezbeđenja Janko Stanišić i upravnik zatvora Dejan Novaković - naglašava naš sagovornik i dodaje da stražari nisu odgovorni jer su nadzor i čuvanje pogona ukinuti još u vreme Gorana Nenadovića.

 - Radnici u čijoj se smeni desilo bekstvo radili su čak 36 sati! Smena im je bila od šest ujutru do 18 sati. Bekstvo se desilo oko 16 sati, a prijavljeno je u 18.30 sati, pa su oni odmah vraćeni na posao i morali su do 23 sata da traže begunce. UJutru u šest su ponovo morali da budu u zatvoru dok ne prođe vanredna inspekcijska kontrola, a posle toga su otišli kući samo da se presvuku, pa su se vratili u noćnu smenu od 18 sati do šest ujutru. Bili su iscrpljeni od umora, a pritom nisu odgovorni za propust. Pravi krivac je Nenadović, koji je uz saglasnost Novakovića dozvolio da na dve karaule nema stražara, kao i da se akcenat stavi na hotel i izmišljena radna mesta - ogorčeno kaže izvor Glasa javnosti blizak najstrožem zatvoru u Srbiji. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR