Glas Javnosti

AMERIČKI MOĆNIK GLAVNI SARADNIK 'GRUPE AMERIKA': 'Miljanić je moj čovek, ima EKIPU ZA MASOVNA UBISTVA!'

Hronika
Autor: Glas Javnosti

Džejms Kahil, moćni šef unije sindikata iz Njujorka i saradnik guvernera ove države, povezan sa srpskim kriminalnim klanom „grupom Amerika“, navedeno je u američkom tužilaštvu.

Kahil je optužen za primanje mita, a navodi se i njegova uska povezanost sa članovima “klana Amerika”. Naime, šef sindikata u prisluškivnim razgovorima Miljanića naziva „svojim čovekom“ i članom „ekipe za masovna ubistva“, navodi KRIK.

Džejms Kahil, jedan od najmoćnijih američkih predstavnika radnika, uhapšen je u oktobru prošle godine u Njujorku. Bio je na čelu unije sindikata koja je zastupala više od 200.000 građevinskih radnika i bio je dobro politički povezan.

Istraga koju je sproveo američki tužilac utvrdila je da su Kahil i desetorica njegovih saradnika, takođe čelnika sindikata, uzimali mito i radili na štetu radnika koje su zastupali.

Kahil je, navodi tužilaštvo, od oktobra 2018. do juna 2020. primio više od 44.000 američkih dolara u 17 navrata, a u njegovom sefu u banci pronađeno je još 200.000 dolara. Vlasnici firmi su, osim novcem, čelnike sindikata podmićivali skupim ručkovima, besplatnim radovima u kući, kao i kućnim aparatima poput ledomata ili mašine za odlaganje otpada.

Dokument koji je tužilaštvo poslalo sudiji dva dana pre nove godine, a kojim se traži da se Kahilu ne odobri da se brani sa slobode otkriva mračne tajne ovog sindikalnog lidera. Osim što je primao mito, otkriveno je i da je Kahil duboko povezan sa organizovanim kriminalom.

Prema pisanju KRIK-a, tužilaštvo je Kahila prisluškivalo i pratilo, te su snimljeni njegovi razgovori u kojima govori o kriminalcima sa kojima je blizak i zabeleženi njegovi susreti sa njima.

U tim razgovorima se hvalio da je „poslednji član Vestisa (Zapadnjaci)“ – nasilne kriminalne bande nastale osamdesetih godina u njujorškoj četvrti „Paklena kuhinja“, a čiji je pripadnik bio njegov brat Miki Kahil.

Foto: Youtube/Printscreen

Jedan od vođa „Vestisa“ bio je imigrant iz Srbije Boško Radonjić koji je grupu približio mafijaškoj porodici Gambino koju je vodio čuveni Džon Goti. Radonjić je preminuo 2011. godine, a poslove je preuzeo njegov mlađi saradnik iz Srbije.

U prisluškivanim razgovorima, Kahil objašnjava ove odnose.

-Džon (Goti) je bio ovakav sa mojim bratom, zetom i s tim tipom Boškom- rekao je i ukrstio prste da objasni da su bili bliski, kako piše u tužilačkom dokumentu.

-Sad, Boškova zamena je Majkl Majkl. On je moj čovek- kaže Kahil, a američko tužilaštvo navodi da govori o Mileti Miljaniću.

Foto: Društvene mreže

-Za Miljanića se veruje da je vođa srpske organizovane kriminalne grupe zvane ’grupa Amerika’, a Kahil se više puta tokom istrage sa njim susreo- piše dalje tužilac.

Tokom razgovora Kahil je za Miljanića rekao da ima „ekipu za masovna ubistva“ i otkrio da sa njegovim nećakom (sinom njegovog brata) učestvuje u zajedničkom građevinskom poslu.

Ova saradnja nije išla glatko. Šef sindikata u razgovorima objašnjava i da je morao da interveniše kada je Miljanić pretio njegovom rođaku.

-Nakon što je nećak Majkl Kahil dobio pretnje od Miljanića i njegove ekipe, Kahil se lično umešao- navodi tužilaštvo, „Pretio je da će im ukinuti pristup koji imaju kod njega i moći koju ima u sindikatu, ukoliko Majkl Kahil ne napusti partnerstvo sa Miljanićem nepovređen.”

-Ako ga gnjavite, ja odlazim od vas, neću pričati sa vama, otišao sam- rekao je Kahil.

Ko su zloglasni “Amerikanci”?

„Grupa Amerika“ je najmoćniji, ali i najmisteriozniji kriminalni klan sa Balkana čiji članovi više od dvadeset godina švercuju kokain iz Južne Amerike u Evropu. Sumnja se da su umešani u seriju ubistava na Balkanu, ali nijedno od njih nije rešeno.

Ovaj klan, drži veze sa obaveštajnim službama širom sveta, a i iz Srbije.

Cela priča „grupe Amerika“počinje u srpsko-američkoj imigrantskoj zajednici u Njujorku, ali su njihove aktivnosti uglavnom bile nepoznate vlastima bilo koje zemlje sve do 2001. godine kada je jedan član ovog klana u policijskoj stanici u Beogradu ispričao sve što o njemu zna.

Najdetaljniju sliku „grupe Amerika“, ipak, daje italijanska istraga koja je protiv ovog klana vođena deceniju kasnije i koja je prodrla u njihove poslove u međunarodnom švercu kokaina.

U izveštaju italijanske policije, sastavljenom 2010. godine, tvrdi se da je „grupa Amerika“ uspela da „stvori monopol nad skoro čitavim pomorskim rutama droge, snabdevajući evropsko tržište i održavajući čvrste poslovne odnose s italijanskim i evropskim organizovanim kriminalom“. Italijani kažu i da su, prisluškujući šefove klana, rasvetlili jedno ubistvo koje je izvršeno u Srbiji, a za koje niko nije odgovarao.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR