Glas Javnosti

Naftni gigant Ekson Mobil okreće se rudarenju litijuma

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kompanija će izvlačiti litijum iz slanih podzemnih voda u državi Arkanzas, poznatoj po značajnim nalazištima litijuma, kako bi obezbedila domaći izvor metala.

Američki naftni gigant Ekson Mobil najavio je da će početi da iskopava litijum u SAD 2027. kako bi obezbedio zalihe ključnog metala koji se koristi u baterijama za električne automobile i elektronici.


Kompanija će izvlačiti litijum iz slanih podzemnih voda u saveznoj državi Arkanzas, poznatoj po značajnim nalazištima litijuma, kako bi obezbedila domaći izvor snabdevanja. Ekson planira da snabdeva više od milion električnih vozila litijumom godišnje i da postane vodeći snabdevač metala do 2030. godine.


Dan Aman, predsednik Eksonovog poslovanja sa niskim emisijama ugljenika, nije otkrio koliko kompanija namerava da uloži u posao sa litijumom ili kada bi to moglo postati profitabilno.

Naftne kompanije ulažu u sektor elektrifikacije pošto su vlade Sjedinjenih Država i Evrope postavile programe za promovisanje šire upotrebe električnih vozila i smanjenje potrošnje fosilnih goriva.


Ekson planira da nabavlja litijum za više od milion električnih vozila  godišnje i da postane vodeći dobavljač metala do 2030. Analitičari finansijske kompanije TD Coven procenjuju da bi da bi za proizvodnju 50.000 tona litijuma trebalo da ulože oko dve milijarde dolara, uz potencijalnu dobit od 800 miliona dolara.

Udružiće snage sa partnerom Tetra Tehnolodžis, ​​proizvoditi litijum na lokaciji rudarstva i prodavati ga pod brendom Mobil Litijum


Najveća američka naftna kompanija rekla je da će koristiti konvencionalne metode bušenja nafte i gasa za pristup slanoj vodi bogatoj litijumom iz rezervoara na oko 10.000 stopa pod zemljom, a zatim koristiti tehnologiju direktne ekstrakcije litijuma (DLE) da odvoji litijum od slane vode.

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR