Glas Javnosti

EVO ŠTA SE SVE MENJA: Nova pravila za zakupce njiva

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Vlasnike poljoprivrednih parcela koje se izdaju u zakup, ali prevashodno one koji plaćaju najam zemljišta, očekuju nova pravila koje će morati da ispune ukoliko žele da konkurišu za državne subvencije.

Kako je nedavno najavljeno na sastanku nekoliko udruženja i premijerke Ane Brnabić, Ministarstvo poljoprivrede će najpre sačiniti predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove vlade i biti spreman za dalje procedure, odnosno izmene i dopune zakona. Vlasnici parcela na kojima poljoprivrednici obrađuju zemljište, kako su dodali iz vlade, biće u obavezi da potpišu ugovor sa poljoprivrednicima kako bi se mogućnosti zloupotreba svele na minimum. S tim u vezi, resorno ministarstvo usvojilo je i novi pravilnik u ovoj oblasti, kao i tekst izjave o zakupu zemljišta.
Do ovog rešenja ipak se došlo posle pritužbi sedam udruženja poljoprivrednika da imaju problem oko upisa parcela koje su zakupili u e-agrar, a vlasnici sa njima nisu zaključili ugovore. Oni su pokrenuli pitanje potpisivanja i overe ugovora sa zakupodavcima praktično odmah posle najava države da od početka 2024. subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju neće moći da koriste vlasnici zemlje koji tu zemlju ne obrađuju, već je daju u zakup nekome drugom.


Takođe, najavljeno je i da će biti organizovane oštrije i konkretnije kontrole kada je reč o subvencijama, odnosno da će država sprečiti da subvencije dobijaju oni koji se ne bave poljoprivrednom proizvodnjom.
Međutim, nekim poljoprivrednim udruženjima smetalo je što je preduslov za konkurisanje za podsticaje overa ugovora o zakupu zemljišta kod notara, što, kako kažu, do sada nije bilo nužno.
Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije, kaže da su i do sada pravljeni ugovori o zakupu, ali je novina to što je najavljeno da će morati da budu overeni kod javnih beležnika.
– Najvažnije za sve jeste da se zemljište obrađuje. U principu, naš stav jeste da treba da postoje ugovori i da ministarstvo treba da kontroliše, a poljoprivrednici da dobijaju subvencije. Jedino što otežava jeste to što neki poljoprivrednici neće da zaključe ugovore možda se plašeći da im ovo donosi neke finansijske obaveze, ulaze u proceduru, to malo duže traje i odbija ih – kaže Mihailović.
Prema njegovim rečima, praćenje efekata ulaganja je nužno jer država u pojedinim sektorima daje veliki novac za podsticaje, a efekti se ne primete, posebno kada se posmatra s aspekta stočarstva. U nekim krajevima Srbije, posebno u centralnom delu, problem bi mogao da bude i to što ima dosta nerešenih imovinskih pitanja kada je reč o zemljištu, a nisu završene ni ostavine...
– Smatramo da je dobro napraviti red jer nije korektno ni prema poljoprivrednicima koji imaju potrebne ugovore, rade pošteno i plaćaju sve dažbine. U svakom slučaju poljoprivreda bez subvencija teško može da funkcioniše, a analize i kontrole su jako važne kada se novac ulaže u agrar – rekao je Nikola Mihailović.


Glas javnosti/ P02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR