Glas Javnosti

Da li je ovo novi centar grada? Cene kvadrata u prestonici variraju

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Postoje dva načina da se odredi gde je centar Beograda - geografski i po tome koliko koštaju stanovi. Cene se godinama menjaju, neki delovi grada su atraktivniji od drugih

Prosečna cena kvadratnog metra u Beogradu je 2.500 evra, u novogradnji skoro 3.000. Na Vračaru 2.800 evra, u Starom gradu 3.300 evra. Na Savskom vencu kvadratni metar košta od 3.500 evra pa do više od 10.000 evra u Beogradu na vodi.

Na Novom Beogradu kvadrat je oko 2.500 evra. Mnogi zato prodaju stanove u Beogradu i kupuju veće u Pančevu. Sve više se kupuje i na levoj obali Dunava, gde kvadratni metar košta oko 1.500 evra. U Surčinu su se cene placeva povećale za stotinu odsto otkako je najavljen Ekspo 2027.

"Kada pogledamo brojke od 2019. na sajtovima za izdavanje, prosečna cena u Surčinu je 1.200, 1.300 evra za nekretninu, a danas je to 1.700, 1.750. Ako imate blizinu auto-puta, škole, kanalizacionu i vodovodnu mrežu i sve što je sastavni deo urbanog života, naravno da i nekretnine koje su blizu dobijaju novi sjaj", kaže finansijski konsultant Vladimir Vasić.

Na cene nekretnina utiču nove saobraćajnice i otvaranje radnih mesta, a skoriji pad cena se ne očekuje.

"Povećava se cena onih nekretnina koje su bile 2.000 evra, a imate ekstrema koji su po 7,8,10 hiljada, ali to nije pravilo. Pravilo je da se najbolje prodaje ono što je po dve, tri hiljade evra, ono što je 4.000 isto, ali tu se smirila cena", napomenuo je procenitelj Milić Đoković.


U Surčinu će 
cene kvadrata, kažu, samo rasti iako su na gradilištu "Expo 2027" za sada samo mašine i radnici. Završeno je fundiranje temelja, postavljaju se šipovi za hale u kojima će biti izložbeni prostor. Vide se samo temelji objekata, a za najviše mesec dana, nići će prvi stubovi.

"Izveli smo sve radove koji se tiču fundiranja na dve hale, sledeći korak je postavljanje stubova koje ćemo moći da vidimo na licu mesta za manje od mesec, i to će biti prvi rezultat da obični ljudi vide, jer do sada svi radovi koje imamo su sakriveni ispod zemlje i radimo ispod terena", kaže Boban Veličković iz Građevinske direkcije Srbije.

Izgradnja nacionalnog stadiona počinje za nekoliko meseci, a ovaj projekat već sada menja izgled Surčina. Geografski gledano, centar prestonice sada je Slavija ili deo oko Kalemegdana. Nekada je tako bilo gledajući i cene nekretnina. Međutim, razlike u cenama su sve manje. Već 20 godina grad se najviše razvija ka Novom Beogradu i Surčinu.

"Širi se svuda grad. Na primer od Mirijeva onom trasom kuda će ići metro tu su poskupele cene, sad su poskupele i cene nekretnina pre svega zbog izložbe "Expo" pa i očekivanja šta će biti s njim, tako da uz infrastrukturu se povećavaju i cene", smatra procenitelj Milić Đoković.
Ako se gleda po ceni kvadratnog metra, centar grada je u Beogradu na vodi. A, ako je suditi po velikim projektima i investicijama, može se desiti da centar bude na periferiji.



Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR