Glas Javnosti

Život i delo Evžena Deroka – održano predavanje u PTT muzeju

Društvo
Autor: Glas javnosti

SInoć je  u prostorijama PTT muzeja održano predavanje o životu i delu Evžena Deroka, jednog od najvećih srpskih filatelista svih vremena.

Predavanje prof. dr Milana Radovanovića, univerzitetskog profesora u penziji, i bivšeg predsednika Saveza filatelista Srbije, i dr Tivadara Gaudenjija, višeg naučnog saradnika u Geografskom institutu „Jovan Cvijić“ SANU, koji su svoja dugogodišnja istraživanja posvetili istraživanju poštanske istorije Srbije u Prvom svetskom ratu, bilo je od velikog značaja za prisutne, koji su imali priliku da saznaju više o bogatom nasleđu i doprinosu Deroka u oblasti filatelije.


Evžen Deroko, rođen 1860. godine u Beogradu, bio je istaknuti filatelista, ali i stručnjak za saobraćaj i poliglota koji je govorio i pisao na nekoliko svetskih jezika. Svojoj strasti prema filateliji Deroko je posvetio punih sedam decenija. Bio je predsednik Jugoslovenskog filatelističkog saveza i nosilac međunarodnih odlikovanja, uključujući i Nobelovu nagradu za filateliju – Lindbergovu medalju, i ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj i jugoslovenskoj filateliji.

Gosti PTT muzeja imali su jedinstvenu priliku da saznaju više o životu i radu Evžen
Deroka, kao i o njegovim značajnim radovima. Ovo predavanje je bilo ne samo prilika da se
istakne značaj srpske filatelije, već i da se podstakne interesovanje za očuvanje i promociju
kulturnog nasleđa Srbije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR