Glas Javnosti

ZBOG ŠTRAJKA U GALENICI PRETI NESTAŠICA POJEDINIH LEKOVA: Treći dan protesta, proizvodnja potpuno stala

Društvo
Autor: Glas javnosti

Radnici fabrike lekova "Galenika a.d." u Zemunu, koja je prodata 2017. godine, već treći dan štrajkuju jer su nezadovoljni platama. I dok se čeka epilog štrajka - građani Srbije čekaju lekove.

Naime, u apotekama već sada nema nekih od najtraženijih lekova koje proizvodi Galenika. Ukoliko se štrajk zaposlenih nastavi, naši sagovornici upozoravaju da će uslediti daleko ozbiljnija nestašica lekova.

Oko 250 radnika zemunske fabrike lekova „Galenika a.d.“, u organizaciji sindikata Nezavisnost u tom preduzeću, štrajkuje već treći dan sa zahtevom da im vlasnik, brazilska kompanija EMS, poveća zarade.

Dok štrajkači tvrde da je u najvećem fabričkom pogonu proizvodnja lekova u potpunosti obustavljena, menadžment poručuje da je u štrajku svega 20 odsto zaposlenih.

Proizvodnja lekova je obustavljena, što je potvrdio Zoran Pantelić, glavni poverenik Sindikata „Nezavisnost Galenika“.


(Foto: Jutjub)

Na pitanje da li Srbiji preti nestašica lekova, Pantelić kaže da to pitanje za rukovodstvo.

„Proizvodnja lekova se nije smanjila, proizvodnja je potpuno stala. Rukovodstvo treba da razmisli o mogućim posledicama i šteti, a ne mi. Nas zanima ispunjenje našeg zahteva, a to je da se povećaju plate za 10 odsto u odnosu na visinu prosečne zarade u fabrici.

Kolektivnim ugovorom je predviđeno da se plate usklađuju jednom godišnje i shodno tome tražimo da se povećaju u traženom iznosu odmah i iz jednog dela. Mi smo spremni na razgovore sa menadžmentom u vezi naših zahteva u svakom trenutku i čim se plata poveća u iznosu koji tražimo, štrajk će biti obustavljen, a fabričke mašine puštene u rad“, kaže Pantelić.


Više od šest meseci nema popularnih medicinskih masti

Iako štrajk radnika „Galenike“ traje tri dana, deluje da problemi u proizvodnji lekova postoje već duže vreme.

Pantelić dodaje da su pregovori sa poslovodstvom počeli u novembru prošle godine.

„Tada su krenuli pregovori da bi dogovor o povećanju plata mogao da počne da se primenjuje od februara ove godine. Zarade su ispod proseka. Naš zahtev za povećanje zarada je opravdan jer je inflacija prošle godine bila 12 odsto i nužno je da iznos plata bude takav da obezbedi pristojan život zaposlenih“, naglašava on.


 Zoran Pantelić   (Foto: Jutjub)

U apotekama širom Srbije više od šest meseci nema antibiotske masti „Chloramphenikol“ koja se koristi kod lečenja ozbiljnih bakterijskih infekcija oka, a koju proizvodi „Galenika“.

Slična situacija je i sa mašću „Sinoderm„, kortikosteroidom koji se upotrebljava kod oboljenja kože praćenih svrabom i alergijskih oboljenja kože.

Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR