Glas Javnosti

U Gadžinom Hanu pronašli rešenje: Evo kako podstaći đake da upišu zanatske škole

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ti učenici sigurno će dobiti i stipendije za školovanje. Ali, i za one koji nisu ostvarili značajne uspehe tokom školovanja, postoji šansa, a to su zanati.


Iako su zanatlije danas izuzetno plaćene, sve je manje onih koji se odlučuju da upišu srednje stručne škole. Iz tog razloga je preduzetnik iz Niša odlučio da finansira matursko veče svim maturantima sa područja Gadžinog Hana.


Osmi razred na području opštine Gadžin Han završilo je ove godine 39 učenika, a naredne godine biće samo 27 malih maturanata. Za sve njih proslavu maturske večeri plaća preduzetnik Branislav Mihajlović. On se na taj korak odlučio kako bi motivisao mlade da po završetku škole ostanu tamo gde su i rođeni.

" I svi koji hoću da upišu proizvodna zanimanja stipendiraćemo tako da damo doprinos da se smanji iseljavanje sa juga Srbije da ta deca kad završe srednju školu ili fakultet se vrate", kaže Mihajlović.

Vlasnik je firme koja proizvodi komunalnu opremu i kroz stipendiju očekuje nove mlade zanatlije.

"Najveći smo na Balkanu za proizvodnju komunalne opreme, praktično su nama sva proizvodna zanimanja potrebna ali pre svega bravar, zavarivač, metalostrugar, autolakirer, autoelektričar, praktično sva ta zanimanja koja su vezana za proizvodnju", priča Mihajlović.

Koliko su ta zanimanja danas nepopularna, možda i najbolje svedoče odgovori malih maturanata šta će da upišu.  Niko ne želi u bravare niti 

Kada smo im rekli da mnogi zavarivači zarađuju više nego IT programeri, ostavili smo ih u čudu.

Godinama nema dovoljno ni zanatlija, ali ni dece.


" Kada sam video koliko je od 2011. godin, kada je bio popis, 32 odsto se iselilo iz Gadžinog Hana i starosna struktura je izuzetno visoka, oko 500-600 mladih je ostalo i oni će da odu. Blizu 800 đaka je završilo osmi razred i na prste mogu da se nabroje oni koji su se vratili", kaže.

Trenutno u Srbiji nedostaje 90.000 zanatlija. Dnevnica dobrog majstora danas iznosi 50 evra, a njihove mesečne plate i do 2.000 evra. Možda će ovakvi potezi preduzetnika, ali i briga lokalne samouprave dovesti do toga, da đaci ipak razmisle i o tim zanimanjima.

Glas javnosti/U01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR