Glas Javnosti

Torba "teža" od prvaka

Društvo
Autor: Glas javnosti

Merili smo: đačka torba u prvom razredu osmoletke duplo je teža nego što preporučuju stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu. Kako koja godina škole odmiče, knjige su sve teže i po kilaži i po sadržaju

Sricanje prvih slova i sabiranje početnih desetica đacima prvacima, uz druženje i upoznavanje novih drugara, bez opterećenja ocenama, u početnoj godini osnovne škole dođe kao razonoda. I mogli bismo reći da prvi razred i nije uopšte težak – da nije đačkog ranca pod kojim većina prvačića posrće, kao što mnogi od njih u kasnijim godinama brekću pod težinom gradiva i novih predmeta.

Jedan od „Politikinih” žgoljavih ali žilavih prvaka, beogradski đak Sara Stamenković na sistematskom pregledu u prvom razredu imala je okruglo 20 kilograma, dok je tog utorka njen ranac težio pet kila. Izmerili smo sve njene knjige za prvi razred i bile su teške četiri kilograma, a kada smo im dodali sveske vaga je pokazala kilo više. Budući da učenici ne nose svaki dan sve udžbenike i sveske nadali smo se da je onda đački ranac laganiji. Ali vaga je pokazala da nije kada smo pomenutog utorka, uz neophodne knjige i sveske, u njega spakovali pribor, užinu, vodu koje svaki prvak nosi, i opremu za fizičko… To je inače duplo više od preporučene težine torbe prosečnog đaka prvaka, koju su lane na početku školske godine istakli na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu. U tekstu nazvanom „Pravilno nošenje školske torbe – preduslov za zdravu kičmu” tamošnji stručnjaci naveli su da prosečan prvak, „normalne težine i uhranjenosti” ima od 22 do 25 kilograma i da prosečna đačka torba ne bi trebalo da pređe deset odsto njegove težine. To znači da ranac ne bi trebalo da je teži od dva do dva i po kilograma, ako ne želimo da nam deca hodaju sa deformitetima kičme, a ne pet, koliko je pokazala vaga našeg prvaka.


Uz to, ključni podatak koji ukazuje na tačnost tvrdnje da težina đačke torbe nije mit jeste činjenica da su roditelji sadašnjih osnovaca negde u poslednjim decenijama prethodnog veka u prvom razredu osmoletke svakodnevno imali tri do četiri časa, a da današnji prvaci, računajući odlaske na digitalni svet, dopunske, dodatne, odnosno izborne aktivnosti i obavezni čas odeljenjskog starešine, četiri od pet puta – nedeljno imaju pet časova. Znači, imaju više predmeta, ali više i knjiga, jer za srpski, matematiku, svet oko nas i engleski, koji nekada nismo učili do petog razreda, uz udžbenike imaju i podebele radne listove. Čim zakorače u učionice današnji đaci na časove nose i knjige iz muzičkog i likovnog, čega, takođe, nekada nije bilo u prvim razredima osmoletke. A nije bilo ni udžbenika iz građanskog vaspitanja. Upravo to su nam istakli i roditelji Sarinih školskih drugara koji su na pitanje da li je teška đačka torba uglas povikali: „Pa naravno da jeste.”

Kako koji razred odmiče – ranac je sve teži, a knjige deblje, naglašava Danijela Vukčević, majka beogradskog osnovca koji kreće u četvrti razred OŠ „Đura Jakšić”. Ona ima i ćerku koja polazi u četvrtu godinu Dvanaeste beogradske gimnazije, odličan je đak i nosi uredno sve knjige.

– Nisam merila, ali imam utisak da je ponekad njen ranac težak i po osam kilograma. Previše su opterećeni, naročito u gimnazijama, ali i od petog razreda osnovnih škola – kaže Vukčevićeva.


Uroš Pejović, koji ima osnovca u nižim razredima osmoletke, smatra takođe da je đački ranac pretežak i da su prosvetne vlasti mogle da ih oslobode ne samo knjige iz građanskog vaspitanja već da radi rasterećenja dece razmisle o ukidanju i tog predmeta i veronauke.

I Jelena Ilinčić, koja ovih dana baš bira ranac za svog prvaka u OŠ „Ivo Andrić” u glavnom gradu, a drugo dete šalje u prvu godinu gimnazije, naglašava da oni koji su pravili plan i program rada u osmoletkama uopšte nisu mislili na nejaka leđa osnovaca:

– Nemoguće je da im baš svaki dan trebaju i sveske i radni listovi i knjige na času. A gde je tu oprema za fizičko i likovno vaspitanje, pa plus užina, koja je za dečake u razvoju i pubertetu ponekad poprilično obilna? Oni treba da rastu, a đačka torba u nekim slučajevima iznosi četvrtinu njihove težine na početku školovanja, pa se onda pitamo zašto nam deca masovno imaju krivu kičmu.

Izgleda da nisu samo igrice, mobilni telefoni i sedenje za kompjuterom problem. Ima nešto i u rancu.

Glas javnosti / P02S 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR