Glas Javnosti

STVARAMO VEŠTAČKU INTELIGENCIJU, A RUDARI APELUJU ZA JEDNU STVAR : Da kad uđu u jamu iz nje i izađu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Porodice onih koji su u aleksinačkom rudniku "Soko" ostavili svoje živote, praznik koji slavi rudare dočekuju u žudnji za pravdom.

Prošlo je više od godinu dana od pogibije njihovih najmilijih, niko za to nije odgovarao.

„Ne postoji nikakva uteha. Mogu oni (odgovorni) da budu gde god. I da budu kažnjeni zatvorski i… kako god. Oni će ponovo svojim porodicama da se vrate. Nama je svaki dan 1. april“, kaže Slađana Živović, supruga rudara poginulog u rudniku „Soko“.

Krivična prijava bivše ministarke rudarstva Zorane Mihajlović protiv 14 odgovornil lica je odbačena. Podnet je prigovor i pokrenut je novi proces.

S obzirom na to da epiloga još nema, porodice od Skupštine mesecima zahtevaju formiranje anketnog odbora.

„A sve s ciljem da predupredimo ponovno odbacivanje krivične prijave i da ovu rudarsku nesreću podignemo na najviši nivo i da na taj način utvrdimo niz nepravilnosti“, kaže advokat porodica poginulih rudara Bratislav Stojanović.

Jedni iščekuju odgovornost za smrt očeva, supružnika i kolega, drugi za generalno stanje u srpskom rudarstvu, koje je, kažu, kao pre jednog veka. Svakodnevna neizvesnost, minimalac, loš tretman poslodavaca. Pogotovo stranih, poput kineskog Ziđina, navode u sindikatu Sloga.

„Mi u stvari i ne znamo sve tajne poslovanja te firme od samog ugovora kako je potpisan. Znamo da ima i povreda radnika, ali na žalost ne možemo da uđemo u te strukture, jer oni posluju po nekim sasvim „unutrašnjim“ zakonima“, kaže Vladimir Radosavljević, predsednik Sindikata industrijskih radnika Srbije Sloga.

Iz kompanije „Ziđin“ poručuju – poštuju zakon i imaju jasan stav – bezbednost je na prvom mestu.

„Kompanija ZiJin je posvećena tome da zaposlenima omogući da rade u zdravom i bezbednom okruženju, u najboljim mogućim uslovima rada. (…) Kompanija ZiJin sprovodi zdravstvene i bezbednosne mere kao što su edukacija i obuka zaposlenih, razvoj inteligentnih i bezbednih rudnika, prevencija i kontrola profesionalnih bolesti“, poručila je kompanija u svom odgovoru.

A samo u dva meseca predstavnici radnika „Jedinstvo Kolubara“ tri puta su protestovali zahtevajući odlazak resorne ministarke Dubravke Đedović.

Žale se na izuzetno teške uslove rada, međusobne podele i strepnja zbog prelaska EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

Podsećaju, Dan rudara se obeležava zbog hrabre borbe za rudarska prava 1903. godine, a danas je drugačija priča.

„Nikad veće nezadovoljstvo radnika, nikad veća tišina u Kolubari. Sem ako nas vi ne pozovete, naše nezadovoljstvo ne može da dođe u prvi plan, a veliko je. Sindikat ne radi u interesu radnika, nego u interesu državnih struktura i vladajuće strukture“, rekao je Goran Perišić, predstavnik radnika „Jedinstvo Kolubara“.

Saglasni su, sve u svemu, kada se podvuče, ni rudari, ni rudarenje nisu u zavidnom položaju i nema razloga za slavlje.

Umesto ića i pića potrebniji su im bolji uslovi rada i sistem koji će povećati sigurnost da će, kada uđu u jamu, iz nje i da izađu.

Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR