Glas Javnosti

ŠTA KRIJE PROSTORNI PLAN ZA AVALU I KOSMAJ?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Da li je realan strah građana od rudarenja na Avali i Kosmaju?

Nedavno stavljen rani javni uvid u prostorni plan područja posebne namene predela izuzetnih odlika Avala - Kosmaj, od strane Agencije za prostorno planiranje Republike Srbije - izazvao je određenu nedoumicu pa i zabrinutost dela građana.

Iako je v.d. Direktor pomenute Agencije istakao da je cilj Prostornog plana stvaranje planskih osnova za zaštitu, korišćenje, uređenje i podsticanje održivog razvoja tog područja - Ekološki pokret Srbije, Ekološke organizacije Srbije i Akademija RAS iskoristili su svoju zakonsku mogućnost i dali sledeće primedbe na tekst pomenutog plana:

Uz Plan je objavljena karta na kojoj je prikazano "područje predviđeno za istraživanje mineralnih sirovina", a u tekstu Plana nema ni pomena o kakvim se istraživanjima ovde radi?


U Planu se takođe navodi da je "Avala značajna i po jedinom nalazištu cinabarita u Srbiji, i da je u blizini nadjen i novi mineral - avalit."

U Prostornom planu nema ni pomena o preko 500 biljnih i životinjskih vrsta na Avali i Kosmaju, od koje su neke i zaštićene.

Na početku Pisma se  insistira na potrebi da se u Plan uvede stav da je u ovim predelima izuzetnih odlika zabranjeno rudarenje.

Primedbe su u pismenoj formi dostavljene na pisarnici Ministarstva građevine a potpisali Dr Milica Tomašević (na slici), Dr Mirjana Anđelković Lukić i Dr Alek Račić, ispred Ekološkog pokreta Srbije, Akademije RAS i PSS.  



Glas javnosti 


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR