Glas Javnosti

ŠKOLSKOJ DRUGARICI POLOMIO NOS, DA LI ĆE I KAKO BITI KAŽNJEN: Evo šta kažu u školi

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tim za zaštitu škole sačinio je plan podrške povređenoj učenici.

Sara S. učenica 7. razreda novobeogradske osnovne škole "Jovan Dučić" doživela je jezivo vršnjačko nasilje kada je drug iz razreda šutnuo u glavu i polomio nos.

Kako je K1info.rs pisao, devojčica se još uvek oporavlja od teških telesnih povreda, a ovih dana trebalo bi da krene ponovo na nastavu. Međutim, povratak plaši njene roditelje. Dečak koji je povredio njihovu ćerku i dalje ide sa njom u razred, pa im nije ni malo prijatno da njih dvoje sede u istoj prostoriji.

Kako nam je njena majka Milica rekla, oni ni ne znaju da li će i kako dečak biti kažnjen. Zato je ekipa redakcije K1info.rs uputila pitanja OŠ "Jovan Dučić" i od njih smo saznali da li je škola upoznata sa ovim slučajem i da li je i na koji način dečak kažnjen za to što je učinio.

Kako su nam rekli, škola ima saznanja o svim navedenim dešavanjima.

- Dana 2. novembra 2023. u parku naselja, posle završetka nastave, pri odlasku kući, dogodio se incident između učenika istog odeljenja 7/4 naše škole, u kojem je učenica (12 godina) zadobila povredu nosa od strane učenika (12 godina). Odeljenski starešina je informacije o događaju dobila iz neformalnog razgovora od roditelja drugih  učenika pomenutog odeljenja - kažu oni.

Na pitanje da li je dečak kažnjen, odgovaraju:

- Članom 83. stav 6. Zakona, koji je stupio na snagu 4. novembra 2023. propisano je da sa učenikom koji van prostora škole, odnosno drugog prostora u kome škola ostvaruje obrazovno-vaspitni rad, učini povredu zabrane iz člana 110–112. ovog zakona, Škola u skladu sa izveštajem spoljašnje mreže zaštite pojačava vaspitni rad, uz preduzimanje drugih aktivnosti u skladu sa propisima - kažu i dodaju:

- Tim škole za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja je održao sastanak 7. novembra 2023. i doneo odluku da će sa učenikom biti realizovan pojačan vaspitni rad koji će se sastojati od razgovora sa odeljenskim starešinom, pedagogom i psihologom škole. Učenik će uraditi prezentaciju vezanu za toleranciju koju će predstaviti drugovima i drugaricama svog odeljenja, a roditelji učenika će dolaziti na razgovore kod odeljenskog starešine i stručne službe.

Tim za zaštitu škole sačinio je plan podrške povređenoj učenici, dodaju oni.

- Nastavnici će svoj vaspitno-obrazovni rad prilagoditi situaciji. Na časovima će kroz razgovor inicirati teme koje uvažavaju saradnju, toleranciju, empatiju. Pratiće se odnos među učenicima od strane odeljenskog starešine, pedagoga, psihologa - zaključili su oni u odgovoru za naš portal, koji je potpisala Uprava škole.

Dečiji psiholog Biljana Lajović ističe da je veoma važno znati da škola ne može biti odgovorna ako se nasilje desi van škole i dvorišta.

- Nadležni su policija i javni tužilac koji treba da preduzmu korake iz svoje nadležnosti. Ne treba prebacivati lopticu na školu. Škola je dužna da pojača vaspitni rad i uključi roditelje. Treba da urade analizu ponašanja deteta, utvrditi da li je dete ranije pokazivalo probleme u ponašanju, da li treba uključiti Centar za socijalni rad - rekla je ona i dodala da je najvažnije da dečak shvati šta je uradio.

Na pitanje da li škola može dečaka da prebaci u drugi razred, kako devojčica ne bi sedela sa njim u istoj učionici, naša sagovornica kaže:

- Prebacivanje iz odeljenja u odeljenje je vaspitna mera i ako škola proceni da će to pomoći - može. Ali, po meni to nije rešenje. Treba pažljivo izanaliziati celu situaciju, da sednu svi da porazgovaraju i da vide da li problem može da se prebrodi. Prosto, mišljenja sam da sukobi koji se završe tehničkim merama mogu opet da buknu u nekom trenutku. Najvažnije je raditi na tome da dečak shvati da je to što je uradio pogrešno - objašnjava Lajović.

Glas javnosti/K01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR