Glas Javnosti

SKANDAL: Lažna kosovska policija zabranila šetnju planinara i rekreativaca u Štrpcu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Za danas planirana šetnja planinara i rekreativaca iz Kosovske Mitrovice, Zvečana i Štrpca, posvećena Danu pešačenja, zabranjena je od strane kosovske policije u Štrpcu.

Nikola Kabašić, jedan od učesnika izjavio je za TV Most da je iz policijske stanice u Štrpcu sinoć oko ponoći dobio poziv i da mu je rečeno da je šetnja planinara, rekreativaca i čitavih porodica zabranjena.

“Rekao sam im da to nije skup, već jedna rekreativna manifestacija, međutim odgovorili su mi da su bez obzira na sve dobili naređenje iz Uroševca da se ne dozvoljava i da nemamo odobrenje za skup. Nažalost mi ćemo morati da odložimo današnju akciju, planinari i rekreativci koji su došli moraće da se vrate kući ili da ovaj dan iskoriste kako oni smatraju pojedinačno, organizovane šetnje neće biti”, kaže Kabašić.


Ističe da je neprijatno iznenađen. “Ne mogu da nađem reči da izrazim svoju osudu ovakve aktivnosti policije kosovske, jer očigledno se gradi neko društvo koje je policijsko društvo, koje se zasniva na nekom fašističkom maniru da se Srbima ne dozvoljava nikakav vid društvene delatnosti pa čak ni rekreativne šetnje”, navodi Kabašić.

Dodaje da je na Šar planini tokom vikenda veliki broj Albanaca planinara. “Svakoga dana smo svedoci da na Šar planini koja je velika planina i ima mesta za svakoga, tokom vikenda stotine i stotine Albanaca planinara, šetača, rekreativaca dolazi iz Prizrena, Đakovice i Peći, da su oni tu, da se puca, nema nikakvih prijava, nema odobravanja takvih šetnji, i to prolazi bez ikakvih posledica”.

“Ovo je isključivo politička odluka da se Srbima ne dozvoli bilo nkakva aktivnost, bilo kakva šetnja, bilo kakav osećaj da su slobodni da mogu da se kreću gde god hoće”, rekao je Kabašić.

Predsednik PD “Zmaj“ Dragoljub Dražević kaže da je došao na pešačenje do vrha Bivoli na Šar planini, na dan koji se zove “Korak bliže zdravlju”.


“Došao sam da pešačim, ovde nisu samo Srbi, ovde su normalni, zdravi ljudi, porodice. Krenuli smo iz Mitrovice da šetamo, uživamo u planini koja je i moja, i tvoja, i naša, zajednička. Mnogo je teško kad ti zabrane da šetaš tamo gde voliš, tamo gde treba da stekneš i zdravlje, i prijatelje, i drugare i drugarice.To bi bilo najbolje, ali na žalost nije tako. Kad bi mi samo neko znao da objasni zbog čega, ja bih se povukao, razumeo, otišao da se penjem u Vučitrn. Sve je pitanje imena i prezimena”, rekao je Dražević.

Glas javnosti/Radio Mitrovica

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR